Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNJR si AMR-Cluj despre evenimentele recente de la ICCJ


12 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania – filiala Cluj  au dat publicitatii astazi, 12 octombrie 2011, un comunicat semnat de jud. Natalia Roman, presedinte UNJR, si jud. Andrea Chis, presesdinte AMR – filiala Cluj, cu privire la evenimentele recente referitoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

„Uniunea Naţionala a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România – filiala Cluj îşi manifesta îngrijorarea fata de evenimentele recente care au adus – din nou – in atenţia publicului judecătorii instanţei supreme şi îşi exprima punctul de vedere cu privire la problemele relevate de acestea, după cum urmează:

1. Încrederea societăţii in sistemul judiciar constituie fundamentul legitimităţii acestuia într-un stat democratic, astfel încât fiecare judecător are obligaţia de a apăra încrederea publica in sistemul judiciar.
Înalta Curte de Casaţie si Justiţie este vârful ierarhiei judecătoreşti, iar comportamentul judecătorilor săi afectează extrem de grav imaginea publica a justiţiei. Pentru ca suspiciunile de corupţie ce planează asupra unor persoane aflate in funcţii de conducere sa nu se răsfrângă asupra întregului sistem, intr-un stat de drept un gest reflex intr-o astfel de situaţie ar trebui sa fie demisia din funcţia de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea si curajul pe care trebuie sa le deţină orice persoana aflata in vârful ierarhiei oricărui sistem, nu doar a celui judiciar. Departe de a aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie, o astfel de atitudine este de natura a salvgarda încrederea pe care sistemul şi întreaga societate o au în legătură cu activitatea pe care au desfăşurat-o până în prezent, recunoscută prin însăşi numirea în poziţii reprezentative ale sistemului.

2. Corelativ acestui fapt, este imperios necesar ca procedura să fie derulată rapid şi eficient, astfel încât într-un termen rezonabil să fie stabilită nevinovăţia sau vinovăţia celor implicaţi, cu respectarea strictă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

3. UNJR şi AMR –filiala Cluj susţin propunerea de modificare a legii formulata de preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, privind eliminarea pensiei de serviciu in cazul magistraţilor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie sau sancţionaţi pentru abateri disciplinare de natura a atrage excluderea din magistratura. De altfel, preocupări in acest sens au existat in sistem; UNJR a propus – in cadrul dezbaterilor de la CSM pe marginea proiectului de lege privind răspunderea magistraţilor – o sancţiune similara. In acelaşi scop, proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei, in forma trimisa spre avizare CSM, prevede suspendarea soluţionării cererii de pensionare pana la soluţionarea definitiva a acţiunii disciplinare. Pana in momentul in care aceasta propuneri se va regăsi intr-o lege intrata in vigoare, UNJR solicita CSM amânarea soluţionării cererilor de pensionare formulate de magistraţi cercetaţi penal pentru fapte de corupţie, pana la finalizarea acestora.

4. In ceea ce priveşte solicitarea adresata ieri, 11 octombrie 2011, de către  Plenul CSM „instituţiilor de presa romaneşti de a se abţine in a transmite informaţii nevalidate de către instituţiile statului” , UNJR reaminteşte membrilor acestuia ca rolul de câine de paza al democraţiei pe care îl joaca presa libera este fundamental intr-o societate democratica. Importanta surselor in aceste proces a fost subliniata de nenumărate ori de către jurisprudenţa CEDO. Or, a cere validarea informaţiilor de către instituţiile statului înseamnă a cere anularea rolului acestora. Atenţia Consiliului trebuie sa se îndrepte intr-o alta direcţie; prin intermediul Inspecţiei Judiciare trebuie să facă verificări pentru a stabili daca si cum a fost posibil ca acte din dosarul instrumentat de Direcţia Naţionala Anticorupţie să ajungă în presă şi să ia măsurile ce se impun pentru a împiedica astfel de practici, nelegale, si cu efecte extrem de periculoase pentru actul de justiţie. Reamintim, aşa cum am făcut-o si in trecut, ca într-un stat de drept, JUSTIŢIA se face în sălile de judecată şi nu în paginile ziarelor sau în emisiunile de televiziune.

5. Asociaţiile semnatare atrag atenţia din nou asupra importantei capitale pe care numirile la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie o au pentru societate. Este esenţial ca procedura de numire sa fie una obiectiva, transparenta si sa ofere egalitate de şanse tuturor candidaţilor, pentru a oferi certitudinea unei selecţii riguroase si dincolo de orice suspiciuni. Forma actuala a legii e departe de acest deziderat. UNJR şi AMR – filiala Cluj se detaşează net de orice acte de indisciplina sau de corupţie comise de magistraţi, acte incompatibile cu statutul de magistrat si rolul justiţiei in statul de drept de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor si de a sancţiona abuzurile celorlalte puteri.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică