Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ – 12 octombrie 2011
12.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

>> Evidenţa nominală a procurorilor detaşaţi din Ministerul Public la data de 12.10.2011

>> Evidenţa nominală a procurorilor delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie din Ministerul Public la data de 12.10.2011

>> Evidenţa procurorilor numiţi în funcţii de conducere în perioada 01.01.2006 – 12.10.2011

* * *

Propunere arestare preventivă – Delapidare şi fals în înscrisuri – PJ Suceava

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus, la data de 12.10.2011, punerea în mişcare  a acţiunii penale  faţă de MANDACHE ALIN VASILE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată, în cursul zilei de astăzi, arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale s-a reţinut faptul  că inculpatul, în calitate de casier al unei societăţi comerciale, şi-a însuşit din gestiune (în perioada 24.03 – 22.09.2011) suma de 223.000 lei şi a falsificat trei monetare de încasare a unor sume de bani pe care apoi le-a depus la casieria unităţii angajatoare.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

* * *

Continuare cercetări – cauză 2 jandarmi agresaţi – PJ Constanţa

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza având ca obiect incidentul petrecut în noaptea de 05/06.10.2011, într-o localitate din judeţul Constanţa, context în care au fost agresaţi doi jandarmi, procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 10.10.2011, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul COSTEA VALENTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie precum şi faţă de inculpatul SĂVESCU CLAUDIU FLORIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie şi distrugere. Totodată, inculpaţii au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, cerere admisă de judecători, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, pe numele acestora.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în noaptea de 05.10.2011, în jurul orelor 20:30, pe DC 27 (la intrarea în satul Siminoc, jud. Constanţa), inculpatul Costea Valentin a exercitat acte de violenţă  asupra părţii vătămate I.E., în sensul că a tras-o de picior, pentru a o forţa să coboare din propriul autoturism, solicitându-i, în acelaşi timp inculpatului Săvescu Claudiu Florin să aducă o sabie pentru a-i tăia piciorul părţii vătămate. În aceste împrejurări, inculpatul Dieaconu Ionuţ (arestat anterior în cauză), având asupra sa o bâtă din lemn tip baseball, a agresat-o fizic pe partea vătămată I.E., provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale, sustrăgându-i, totodată, un portofel care conţinea card-uri bancare, suma de 240 lei şi permisul de conducere.

Pe baza probelor administrate până la acest moment al urmăririi penale, a mai rezultat că, în acele împrejurări şi inculpatul Săvescu Claudiu Florin a exercitat acte de ameninţare faţă de partea vătămată I.E., prin lovirea cu sabia a autoturismului acesteia (pe care l-a degradat), creându-i astfel, părţii vătămate, o stare de temere.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii judiciare.

* * *

Punct de vedere

În contextul adoptării de către Senatul României a proiectului de lege nr. L812/21.12.2010, iniţiat de Guvernul României sub nr. E272/8.12.2010, aflat în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor (cameră decizională) sub nr. PL-x 84/2011, pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 113/2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a exprimat punctul de vedere în raport cu această iniţiativă legislativă  prin care se preconizează reeşalonarea plăţii  unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, prin raportare la faptul că, în cadrul suspendării de drept a executării silite în actualul cadru legislativ, împotriva Ministerului Public s-a pornit deja executarea silită în privinţa unui număr de 73 de hotărâri judecătoreşti ce constituie titluri executorii.

În ipoteza perpetuării acestor soluţii legislative, este posibil ca excepţia să se transforme într-o regulă la care vor recurge toţi creditorii, ceea ce va împiedica exercitarea atribuţiilor noastre stabilite prin lege organică.

În preambul  s-a menţionat că procesele din care au rezultat titlurile executorii au fost generate de existenţa unor acte normative speciale adoptate pentru salarizarea diferitelor categorii profesionale prin care drepturi de natură salarială suplimentare, precum sporuri, adaosuri, bonificaţii erau recunoscute în considerarea specificului activităţii desfăşurate, a condiţiilor de primire în profesie, a incompatibilităţilor şi interdicţiilor la care persoanele angajate erau supuse pe durata exercitării funcţiei.

De asemenea, s-a arătat că, doar  în anul 2009, s-au reaşezat bazele salarizării diferitelor categorii profesionale din sistemul bugetar prin instituirea pe cale legislativă un sistem unitar de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Sub acest aspect, s-a subliniat faptul că, impactul bugetar reţinut de iniţiatorul proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2010, este incontestabil,  însă, succesiunea de acte normative care au avut ca efect eşalonarea repetată a plăţii sumelor prevăzute în titlurile executorii şi perpetuarea acestor soluţii legislative pun în discuţie respectarea garanţiilor dreptului la un proces echitabil şi dreptului de proprietate, astfel cum aceste principii au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României.  Punctul de vedere in extenso.

* * *

Arestare preventivă şi obligarea de a nu părăsi localitatea – cauze evaziune fiscală – PT Galaţi

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus reţinerea şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul OBREJA MARCEL-ION sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Totodată, aceştia au solicitat magistraţilor Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a inculpatului, cerere admisă de judecători, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul, administrator al unei societăţi comerciale a înregistrat, în perioada februarie 2008-martie 2009, în mod repetat, în evidenţa contabilă operaţiuni nereale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 1.006.950 lei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei.

– // –

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul MEDELEANU COSTEL-DIDI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Faţă de inculpat, procurorii au dispus şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul, în calitate de administrator al unei firme, a înregistrat în evidenţa contabilă, în perioada martie–decembrie 2008, operaţiuni comerciale nereale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 189.630, 85 lei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii judiciare.

* * *

Măsuri preventive în cauze cu violenţă şi la regimul circulaţiei rutiere – PJ Deva

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva au solicitat, la data de 10.10.2011, Judecătoriei Deva, arestarea preventivă a inculpatului KELTONIK IOAN sub aspectul infracţiunii de tâlhărie şi tentativă de viol.

Magistraţii Judecătoriei Deva au admis propunerea formulată de procurori şi au dispus arestarea preventivă  a acestuia pentru o durată de 29 zile.

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, la data de 09.10.2011, în oraşul Simeria, în jurul orelor 2200, în loc public, inculpatul a deposedat prin violenţă pe partea vătămată B.T. de banii şi bunurile pe care le avea asupra sa. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul a încercat să întreţină raporturi sexuale cu partea vătămată, însă intervenţia opiniei publice a făcut ca infracţiunea de viol să nu poată fi consumată, acesta asigurându-şi scăparea prin fugă. Ulterior, a fost identificat şi s-a dispus reţinerea sa pentru 24 ore.

– // –

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au admis recursul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva şi au dispus arestarea preventivă  a inculpatului ZANCU COSTICĂ CLAUDIU care, în ziua de 20.09.2011, în jurul orelor 2300, în timp ce se afla la intersecţia unor străzi din municipiul Deva, prin întrebuinţare de violenţe, a deposedat partea vătămată I.L. de geanta care conţinea bani şi bunuri în valoare de 1500 lei, precum şi acte de identitate.

Iniţial, la data de 06.10.2011, magistraţii Judecătoriei Deva au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a inculpatului.

– // –

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva au formulat propunere de arestare preventivă a  inculpatului FIŢ IONUŢ OVIDIU, sub aspectul săvârşirii, la datele de 08/09.02.2011 şi 26.02.2011, a două infracţiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi două infracţiuni de uz de fals.

Potrivit probatoriului administrat în cauză până în acel moment al urmăririi penale a rezultat că inculpatul a fost depistat în trafic, în municipiul Deva, conducând fără permis de conducere. Cu acea ocazie, a prezentat autorităţilor rutiere  un permis de conducere emis de autorităţile ungare care a fost declarat pierdut.

Magistraţii Judecătoriei Deva au admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva şi au dispus arestarea inculpatului pe o durată de 29 de zile, începând cu data  de 08.10.2011.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

* * *

Arestare preventivă – Viol minor – PT Braşov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov au solicitat instanţei de judecată, la data de 08.10.2011, arestarea preventivă a  inculpatului JORĂSCU ADRIAN OVIDIU (aflat în stare de reţinere) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol. Magistraţii acestui Tribunal au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a reieşit faptul că,  în timp ce se afla în vizită la un vecin şi prieten de-al său, inculpatul a profitat de momentul în care acesta s-a deplasat la un Centru de colectare a materialului feros din judeţul Braşov şi a întreţinut raporturi sexuale cu fiica acestuia, în vârstă de 9 ani.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii judiciare.

* * *

Constituire dosar – agresare minor – PJ Târgu-Jiu

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a fost înregistrată la data de 11.10.2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu un minor agresat de unul dintre profesorii săi.

Din primele cercetări a rezultat că, în ziua de 10.10.2011, un elev (în vârstă de 11 ani) al unei şcoli din Târgu-Jiu, a fost agresat fizic de către un cadru didactic întrucât a întârziat la ore.

În urma examinării medicale a minorului s-a constatat că acesta nu prezintă leziuni traumatice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii judiciare.

* * *

>> sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti