Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații

OUG ref. esalonarea platilor obtinute prin hotarari judecatoresti va fi contestata la Curtea Constitutionala de USL

13 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

Potrivit unui comunicat semnat de deputat Alina Gorghiu, presedinte al Comisiei juridice a PNL, Uniunea Social Liberală va contesta la Curtea Constituţională a României proiectul de lege privind aprobarea OUG 71/2009 pentru plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Astfel, „după votul dat astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, de adoptare a proiectului guvernamental, Parlamentul legiferează, din nou, o încălcare a Constituţiei, prin amânarea punerii în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive. Se încalcă dreptul garantat inclusiv de principiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO, cu aprobarea deputaţilor aleşi ai României, reprezentanţi ai puterii. Am devenit, prin efortul parlamentarilor puterii, complicii Executivului în demersul hotărât de a călca în picioare puterea judecătorească.

Eşalonarea plăţilor obţinute prin hotărâri judecatoreşti executorii este o aberaţie juridică, imaginată în premieră de Guvernul Boc. PNL a contestat public toate actele normative prin care s-a pus în practică această construcţie non-juridică, fie că vorbim despre OUG 71/2009, OUG 18/2010 sau OUG 45/2010. Prin aceste acte normative Guvernul face şi justiţie, o imixtiune brutală, pe care o condamnăm public.

Mai mult decât atât, guvernul încalcă dreptul de acces la justiţie al titularilor titlurilor executorii, iar dacaPDL nu ţine cont de poziţia Parchetului General, a CSM, a Opoziţiei, care sunt împotriva proiectului votat astăzi, ar trebui să ţină cont de jurisprudenţa CEDO, care spune că autorităţile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unei hotărâri judecatoreşti.

Daca Ministerul de Finanţe nu stia asta, ar fi trebuit s-o ştie Ministerul Justiţiei şi să nu avizeze actul normativ.

Este evident faptul că, după ce şi-a bătut joc de bugetari şi i-a dat afară sau le-a diminuat discreţionar venitul, guvernul nu îşi achită obligaţiile minimale, stabilite de justiţie. Iar tipul de eşalonare, cu 5 % în primii ani şi creştere progresivă în anii următori nu are la bază un calcul realist, bazat pe prognoze de creştere economică, ci pe evidenţa clară că nu mai poata spera să guverneze dupa 2012.”, se arata in comunicat.

>> Fisa act

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică