Norme privind efectuarea expertizelor fiscale judiciare si extrajudiciare
14.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 715 din data de 11 octombrie 2011 a fost publicata Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 13/2011 pentru modificarea Normelor privind realizarea de expertize fiscale la solicitarea instantelor judecatoresti, organelor de cercetare penala, organelor fiscale sau a altor parti interesate, aprobate prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 13/2008.
Normele stabilesc cadrul profesional de efectuare a expertizei fiscale privind obligatiile persoanelor fizice sau juridice prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a respectarii legalitatii procedurilor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, precum si a altor drepturi si obligatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile la bugetului statului.
In conformitate cu prevederile OG nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, expertizele fiscale pot fi efectuate numai de catre consultantii fiscali – membri activi ai Camerei Consultantilor Fiscali. Expertizele fiscale judiciare pot fi efectuate doar de catre persoanele fizice consultanti fiscali, iar cele extrajudiciare, si de catre societatile comerciale de consultanta fiscala.
Normele cuprind precizari detaliate referitoare la etapele efectuarii expertizei fiscale judiciare:
– acceptarea expertizei;
– programarea lucrarilor;
– documentarea expertizei fiscale judiciare si extrajudiciare;
– examinarea materialului documentar;
– redactarea raportului de expertiza;
– obiectiile la raportul de expertiza;
– suplimentul la raportul de expertiza;
– lamuriri suplimentare.