Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Acte aditionale la contractul de credit bancar. Lipsa consimtamantului garantilor ipotecari
14.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1042 din 16 martie 2010 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii partiale a actelor adiţionale la un contract de credit bancar) că inserarea în cuprinsul actelor adiţionale la un contract de credit bancar a clauzei potrivit căreia contractele de ipotecă încheiate cu garanţii ipotecari reprezintă anexe şi fac parte integrantă din prezentul contract de credit, în realitate act adiţional, atestă fără echivoc faptul că semnatarii actelor aditionale, deşi nu aveau consimţământul garanţilor ipotecari, au convenit ca acele contracte de garanţie imobiliară să facă parte integrantă din actele adiţionale, putând fi astfel supuse executării silite. Din acest motiv, fiind încălcate dispoziţiile art. 948 alin. (2) C. civ. (art. 1179 din noul Cod civil) cu privire la existenţa consimţământului şi 1776 C. civ. (art. 2372 din noul Cod civil) cu privire la certitudinea valorii creanţei garantate, instanţa a constatat nulitatea absolută parţială a actelor adiţionale la contractul de credit bancar.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti