« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro
6 comentarii

Mesaj retoric jud. Gabriela Birsan
13.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Doamna judecătoare Gabriela Victoria Bîrsan – preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – refuză categoric candidatura” ce îi este oferită cu atâta generozitate pentru calitatea de viitor inculpat şi, în acelaşi timp, transmite următorul mesaj retoric:

„- Doamna prof. univ. dr., judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Mona Maria Pivniceru, atunci când v-aţi dat votul pentru avizarea percheziţiei la domiciliul soţilor Bîrsan, aţi spus cumva colegilor dumneavoastră de câte ori aţi fost în domiciliul respectiv? Aţi spus cumva că, întâmplător, cunoaşteţi una dintre persoanele al cărei nume este atât de vehiculat în legătură cu numele judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan? Doamna prof. univ. dr., judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, oare o minimă atitudine deontologică nu ar fi trebuit să vă determine eventual să vă abţineţi de la exprimarea votului? Eu cred că nu, pentru că a fi judecător înseamnă a fi om înainte de toate, iar dumneavoastră, deşi aţi avut şansa să cunoaşteţi un OM în adevăratul sens al cuvântului, aţi fost printre puţinii care nu aţi învăţat nimic de la persoana respectivă.

– Domnule judecător Cristi Danileţ, când v-aţi exprimat votul, în calitate de membru al Secţiei pentru judecători a CSM, oare nu aţi pus în balanţă faptul că în urmă cu 4-5 ani, când vă exprimaţi gândurile de judecător apăsat de sistemul în care vă desfăşuraţi activitatea, aţi primit o scrisoare de undeva de la Strasbourg de la titularul domiciliului pentru care v-aţi dat avizul de percheziţie, scrisoare pe care ulterior aţi prezentat-o cu atâta mândrie în cadrul reuniunilor asociaţiei din care făceaţi parte şi prin care profesorul de atunci vă spunea că e alături de dumneavoastră pentru că are o soţie judecător în acelaşi sistem? Domnule judecător, eu cred că un judecător trebuie să ia hotărâri responsabile şi pe care să şi le asume singur.

– Domnule judecător Horaţiu Dumbravă, în prezent preşedinte al CSM, când v-aţi exprimat votul, aţi pus vreo clipă în balanţă faptul că în anul 2007, cu ocazia unor întâlniri profesionale pentru unificarea jurisprudenţei, aţi înmânat judecătorului al cărui domiciliu urma să fie percheziţionat o hotărâre despre care aţi spus că este printre primele obţinute de la CNSAS ca urmare a solicitării formulate de asociaţia profesională din care făceaţi parte, hotărâre care privea judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie? Domnule judecător, personal cred că un judecător, atunci când adoptă o hotărâre, fie ea şi sub forma unui „aviz”, ar trebui să pună în balanţă mult mai multe elemente, pe lângă eventuale frânturi de convorbiri telefonice scoase din context.

– Doamna judecătoare Alina Ghica, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi, respectiv, al Secţiei pentru judecători, când v-aţi exprimat votul aţi pus în balanţă vreo clipă rugămintea pe care mi-aţi adresat-o personal de a participa la întâlniri cu judecătorii Secţiei pe care o coordonaţi la momentul respectiv la Curtea de Apel Bucureşti, în considerarea, spuneaţi dumneavoastră, a efectului pozitiv pe care îl are practica instituită de mine personal la Secţia de contencios administrativ de la Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în ceea ce priveşte unificarea jurisprudenţei? Doamna judecătoare, am învăţat, ca vechi judecător sau poate „învechit”, că judecătorul trebuie să fie cumpătat şi mai ales echilibrat în luarea deciziilor care privesc într-o formă sau alta înfăptuirea actului de justiţie.

Şi pentru că eu cred că, din păcate, nu v-aţi pus nicio clipă aceste întrebări, vă asigur domnilor judecători, ca, de altfel, pe toţi colegii magistraţi care au crezut şi mai cred în mine că, în continuare, nu voi face decât să lupt cu singurele arme pe care le-am folosit în cele 3 decenii în care am îmbrăcat roba: legea şi principiile care guvernează aplicarea unei norme legale. Ştiu că am avut şi am lângă mine pe omul de la care am învăţat, învăţ şi voi învăţa ce înseamnă să fi OM, pentru că numai aşa poţi fi JUDECĂTOR.

P.S.: Probabil că, la citirea acestor rânduri, veţi fi votat deja în unanimitate şi reţinerea învinuitei, deoarece am convingerea că tot ceea ce a început în seara zilei de 6 octombrie şi va urma nu are NIMIC în comun cu înfăptuirea actului de justiţie pe care l-am slujit cu demnitate şi credinţă peste trei decenii.

Oricum, linşajul mediatic pe care cu unanimitate l-aţi încuviinţat şi care mă vizează nu numai pe mine, dar şi pe omul de la care aţi învăţat şi veţi continua să învăţaţi din paginile scrise, reprezintă deja o sentinţă de condamnare, aşa că, ce rost mai are să invocăm art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului?

Aşa aţi demonstrat, în sfârşit, care este menirea organismului mult râvnit, garant al independenţei justiţiei.

Gabriela Victoria BÎRSAN, judecător”

 
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Mesaj retoric jud. Gabriela Birsan”

 1. un jurist spune:

  Am avut privilegiul de a fi student al dlui profesor Corneliu Birsan, in 1996. Un monument, ca om, profesor, coleg. Sunt sigur ca nu mai are nevoie de nici o prezentare.
  Am avut privilegiul de a asista, tot in acea perioada, la cateva sedinte de judecata alei dnei Gabriela Birsan. Am avut multe de invatat. Ulterior hotararile pronuntate de domnia sa le-am folosit ca practica. Mai tarziu, Hotararile CEDO, care au revolutionat sistemul judiciar din Romania. Cu participarea dlui profesor.
  Mi-e greu sa cred ca acuzatiile care se vehiculeaza sunt adevarate.
  Intotdeauna, pe ambii, i-am perceput ca niste oameni in adevaratul sens al cuvantului. Profesionisti pana la desavarsire, departe de orice banuiala de genul celor de acum.
  Aceasta natie, saraca din toate punctele de vedere, este pe cale sa piarda inca doua personalitati.
  PACAT

 2. abc.jud spune:

  Nici nu ma intereseaza acuzatiile aduse. ii cunosc pe sotii Birsan de la difeite intalniri profesionale si lansari de carte. Nu prea au egal in zona mioritica.
  Am mai spus ca asa cum a organizat sectia d-na Birsan si faptul ca a implementat un sistem de uniformizare a practicii, respectiv a fost singura si prima sectie, o buna perioada de timp, care a si comunicat in teritoriu deciziile luate, este un exemplu de urmat.
  Tot respectul pt. ei!
  As vrea sa mai spun ca ma lasa rece atitudinea jalnica a unor anchetatori si a celor care isi dau acceptul pt. ascultari, etc. dar, nu spun, pt. ca nu ne lasa rece pe niciunul dintre noi. Cu toate astea, nu vom lua nicio masura asteptand sa vina tavalugulul peste toti.

  • Din păcate, faptul că îi cunoști și îi respecți nu înseamnă că sunt imaculați.
   Șpaga la bogați este diferită de șpaga la săraci.
   Săracii vor bani, în special. Vezi judecătorii de la Ploiești, Iași, etc.
   Bogații nu vor bani! Au destui!
   Ei vor plimbări la Paris, bijuterii, turism, avion charter, chestii elegante și greu de urmărit.
   Bîrsanii sunt bogați din vremea comunistă, nu de acum.
   Oricum, penitenciarele sunt pline de oameni respectabili și onorabili.
   Pe de altă parte, fiind prima abatere descoperită… vor beneficia de clemență.
   Câți judecători cunoașteți voi în închisoare? Puțini.

 3. Gaga spune:

  Cred ca Domna judecator Barsan a scris acest mesaj sub emotia momentului.
  Nu mi se pare ok sa vi sa acuzi CSM ca a dat aviz de perchezitie invocand argumente de natura personala.
  Nu contesta nimeni (eu unul nu) valoarea profesionala a sotilor Barsan. Dar nu asta e problema in discutie.

 4. nickyadam spune:

  Subscriu in totalitate parerilor de mai sus. Domnul profesor Birsan este probabil cel mai rafinat civilist al Romaniei, integritatea sa morala si profesionalismul sau fiind specii amenintate cu disparitia in societatea romaneasca. Este un jurist care face cinste in lume acestei natiuni nefericite. In aceeasi masura, doamna Birsan este un exemplu pentru orice judecator european, nu doar roman. Este unul dintre putinii magistrati europeni care au curajul sa creeze drept (spre exemplu, adaptarea jurisprudentiala a exceptiei de nelegalitate, pentru a se aplica si actelor administrative normative, prin care a fost acoperita o grava lacuna legislativa) in interesul justitiabilului aflat in cautarea unei decizii echitabile si drepte. Din pacate, statul roman nu este interesat de valorile sale, asa cum ii este, de altfel, indiferenta si soarta cetatenilor sai, pe care prefera sa ii ingroape atunci cand, in mod miraculos si cu efort sustinut, au reusit sa nu se lase ingenunchiati de sistem si sa-si pastreze cu adevarat onoarea si principiile de viata. Familia Birsan se afla intr-o asemenea situatie, in care, o reputatie imaculata, forjata de-a lungul catorva decenii de munca, este batjocorita de catre un marinar sfertodoct si – ceea ce este mult mai grav – cu concursul colegilor nostri juristi, aflati in diferite functii. Asistam la o executie publica, in stil medieval, in care plebea nu mai arunca cu pietre cu noroi,, ci, prin forta tehnologizarii, se foloseste de comentarii postate internet. Traim bine!

 5. Mesajele judecătoarei Bîrsan nu sunt retorice, ci sunt amenințări voalate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD