INFO-CSM – 13 octombrie 2011
14 octombrie 2011 | JURIDICE.roConsultari in sistem privind pensiile speciale
Membrii Comisiei 1 a Consiliului Superior al Magistraturii – Independenţa justiţiei şi cooperare interinstituţională, au decis astăzi să consulte colegii din sistemul judiciar pentru a contribui la fundamentarea propunerii preşedintelui CSM, Horaţius Dumbravă, conform căruia magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură să nu mai beneficieze de pensia de serviciu.
Potrivit calendarului stabilit de comisie, preşedinţii instanţelor şi parchetelor din ţară trebuie să transmită punctele de vedere până în data de 20 octombrie, la CSM, punctele de vedere, urmând ca, în data de 24 octombrie, comisiile 1 şi 2 să se reunească într-o şedinţă comună, astfel încât marţi, 25 octombrie, materialele centralizate să fie supuse dezbaterii plenului.
* * *
Mona Pivniceru critica decizia de amanare a platilor restante catre sistemul bugetar
Judecătoarea Mona Pivniceru, membru CSM, a declarat, aseară, în cadrul emisiunii “La ordinea zilei”, difuzată de Antena 3, că decizia Parlamentului de plăti eşalonat, până în 2016, drepturile salariale câştigate în instanţă, reprezintă o încălcare a legii.
“Ordonanţa aprobată recent de Parlament constituie o încălcare flagrantă a statului de drept, sancţionată frecvent de CEDO, deoarece lipseşte procesul judiciar de efectele utile ale executării hotărârii judecătoreşti. Hotărârile judecătoreşti în materie salarială sunt creanţe privilegiate, iar, în această situaţie, statele nu pot invoca criza financiară pentru neexecutarea acestora. Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti a devenit, de altfel, o constantă a statului român”, a spus Mona Pivniceru.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Judecătoarea Mona Pivniceru a criticat dur şi declaraţia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în care acesta susţinea că judecătorii sunt de vină pentru înmulţirea infracţiunilor comise de interlopi.
“Afirmaţia ministrului este foarte gravă şi este făcută fără să aibă la bază vreo statistică”, a spus Pivniceru, adăugând că poliţia este cea care are atribuţii directe în prinderea infractorilor.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii “La ordinea zilei“, moderată de Dana Grecu, pe postul de televiziune Antena 3.
* * *
Ghica: Principala misiune a CSM, garantarea independentei corpului de m agistrati
A apărut Infoletter nr. 8/2011, care prezintă activitatea CSM în inervalul 15-30 septembrie 2011, precum şi informaţii despre concursul de admitere în magistratură, promovarea la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie etc. În deschidere, judecătorul Alina Nicoleta Ghica apreciază că principala misiune a Consiliului, în acest moment, “trebuie să o reprezinte garantarea independenţei corpului de magistraţi şi recunoaşterea şi consolidarea statutului european al magistratului român în acord cu standardele generale recunoscute ale UE”.
“Concluzia la care am ajuns este susţinută de recentele măsuri ale puterii executive de natură să ştirbească statutul constituţional al magistratului român, acela de independenţă, în raport cu celelalte puteri ale Statului, respectiv proiectele de legi referitoare la răspunderea disciplinară a magistraţilor, la trecerea corpului auxiliar din sistemul judiciar în cadrul ariei de autoritate a puterii executive, dar şi perpetuarea vechilor măsuri de prorogare a termenului de trecere a bugetului instanţelor în administrarea ICCJ sau de suspendare a obligaţiilor Statului de plată a drepturilor salariale restante.
Din această perspectivă, CSM şi-a exprimat public poziţia de dezavuare a acestor acţiuni prin comunicatele adoptate în urma unor ample şi fundamentate dezbateri pentru a stabili poziţia şi importanţa sistemului judiciar în cadrul democraţiei constituţionale. Doar în condiţiile în care CSM va promova şi îmbunătăţii acest tip de abordare a problematicii referitoare la garantarea independenţei magistratului, iar întregul corp de magistraţi se va implica în această direcţie, vom putea ajunge la recunoaşterea rolului şi importanţei puterii judecătoreşti într-un stat de drept şi la respectarea reală a acesteia”, se arată în cuvântul de deschidere al judecătorului Alina Nicoleta Ghica, membru CSM
* * *
Danile: „Toleranta zero la coruptie!”
Comisia nr. 4 „Transparenţă şi Integritate” a Consiliului Superior al Magistraturii, condusă de judecătorul Cristi Danileţ, a elaborat primul proiect de Strategie pentru întărirea integrităţii în sistemul judiciar şi Planul de acţiune aferent.
“Pentru prima dată, un organ reprezentativ al justiţiei îşi asumă că există probleme de integritate în sistem. Cazurile sunt punctuale, însă trebuie tratate cu maximă seriozitate. CSM este hotărât să declare toleranţă zero corupţiei judiciare”, a declarat Danileţ pentru infocsm.
Printre acţiunile propuse de comisie se numără: elaborarea cadrului legislativ pentru îmbunătăţirea sistemului de evaluare profesională a magistraţilor, îmbunătăţirea sistemului de promovare la ÎCCJ, crearea unui Cod etic pentru sistemul judiciar inclusiv pentru membrii CSM, supravegherea modului în care are loc repartizarea dosarelor, precum şi luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea şi utilizarea sistemului informatic ECRIS.
„Scopul acestor documente este de a fundamenta cadrul necesar, pentru a se lua măsuri de natură managerială, administrativă şi legislativă necesare creşterii corectitudinii pentru activităţile desfăşurate în cadrul instanţelor şi parchetelor, respectiv a încrederii publicului în justiţie,” se arată într-o scrisoare trimisă astăzi Curţilor de apel, parchetelor curţilor de apel, parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi Inspecţiei Judiciare a CSM.
Practic, toţi magistraţii, inclusiv inspectorii CSM, au primit, prin intermediul instituţiilor de conducere, câte o copie a propunerilor comisiei, pentru a formula observaţii, până pe 28 octombrie.
* * *
Cinci prioritati pentru reformarea Justitiei
Invitat ieri la emisiunea “Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, judecătorul Alexandru Şerban, membru CSM, a declarat că există cinci priorităţi în ceea ce priveşte reformarea justiţiei:
1. o justiţie independentă, atât o independenţă din punct de vedere material cât şi a judecătorilor în sine;
2. o justiţie responsabilă, cu accent mai mult pe responsabilizarea noastră decât pe răspundere;
3. transparenţă;
4. proceduri mai clare şi
5. redimensionarea schemelor de personal, din perspectiva noilor Coduri care vor schimba cu totul mersul sistemului judiciar.
* * *
Şerban: Legea privind pensiile magistratilor condamnati poate fi adoptata anul acesta
Judecătorul Alexandru Şerban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ieri, în cadrul emisiunii “Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că propunerea preşedintelui CSM, Horaţius Dumbravă, conform căruia magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ar putea fi adoptată de Parlament până la sfârşitul anului.
Alexandru Şerban este coordonatorul Comisiei 1 a CSM – Independenţa justiţiei şi cooperarea interinstituţională, una dintre cele două comisii care va dezbate propunerea lui Horaţius Dubravă. Membrii acestei comisii intră astăzi în şedinţă de lucru, astfel încât, aşa cum a declarat Alexandru Şerban, să finalizeze în maximum două săptămâni propunerea de proiect legislativ, pe care să o înainteze ulterior Ministerului Justiţiei.
Judecătorul Alexandru Şerban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a mai declarat că CSM speră să finalizeze propunerea potrivit căreia magistraţii condamnaţi pentru corupţie sau sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, în cel mult două săptămâni, după care documentul va ajunge apoi pe masa ministerului de Justiţie.
„Sper să finalizăm propunerea în maxim două săptămâni şi apoi o înaintăm Ministerului Justiţiei, care va face o analiză”, a explicat judecătorul Alexandru Şerban. Cei care vor avea ultimul cuvânt vor fi însă parlamentarii. Magistratul de la CSM ne-a spus că „până la sfârşitul sesiunii parlamentare sperăm să fie adoptat proiectul” şi că nu crede că vor exista impedimente fiindcă „toţi suntem de acord cu aceste sancţiuni. Pensia de magistrat este recompensa faptului că a făcut ceva bun şi dacă nu e aşa, să fie sancţionat şi pe acest plan”. Articolul integral, aici.
Judecătorii sunt plătiţi suficient de bine ca să nu devină corupţi
Judecătorul Alexandru Şerban a mai declarat că magistraţii nu ar trebui să mai cedeze tentaţiilor, din moment ce au salariul destul de mare. „Sincer, eu nu pot să înţeleg de ce devin coruptibili. La ora actuală, noi, judecătorii şi procurorii, suntem plătiţi suficient de bine astfel încât tentaţiile materiale să nu fie un element determinant”, a explicat judecătorul Şerban. Articolul integral, aici.
La emisiunea “Dezbaterile Rl”, de ieri, au fost invitaţi judecătorul Alexandru Şerban, membru CSM, şi Cristina Guseth, preşedinta Freedom House. Înregistratea video a emisiunii, aici.
* * *
>> sursa: www.infocsm.ro
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |