Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

INFO-CSM, 14 octombrie 2011

17 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

Dosarele mai vechi de un an, in atentia CSM

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în discuţiei, marţi, 18 octombrie, raportul întocmit de inspecţia judiciare, în cauzele aflate pe rolul instanţelor, care au o vechime mai mare de un an.

Astfel, inspectorii CSM au analizat în detaliu situaţia la nivelul ţării, prin fiecare curte de apel în parte, pentru a încerca să îmbunăţească sistemul şi să micşoreze durata de judecare a proceselor.

În acest sens, au fost făcute o serie de propuneri pe care membrii CSM urmează să le dezbată.

Nota inspecţiei judiciare, aici.

Brosuri si informatii utile, privind noul Cod civil, la indemana justitiabilillor

Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova şi judecătoriile arondate, au răspuns pozitiv apelului CSM şi au făcut ample acţiuni, la nivel local, de popularizare a noului Cod Civil.

Astfel, încă la sfârşitul lunii septembrie, au fost postate în locurile de acces pentru justiţiabili, anunţuri cu privire la intrarea în vigoare a noului Cod Civil şi importanţa acestuia. În cadrul instanţelor, au fost multiplicate şi difuzate broşurile realizate de CSM, care sunt şi acum la îndemâna justiţiabililor.

De asemenea, pe pagina de internet a fiecărei instanţe din Prahova a fost postat un anunţ cu privire la intrarea în vigoare a NCC, dar şi un link către site-ul CSM, la pagina„Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor”, acolo unde cetăţenii pot găsi informaţiile utile. Tot pe pagina de internet se găseşte,  la dispoziţia oricărei persoane interesate, textul noului act normativ şi al legii de punere în aplicare, în format electronic.

Magistraţii prahoveni au decis şi modificarea desktop-ului de la toate infochioşcurile din instanţe, care să anunţe evenimentul şi să atragă atenţia asupra lui.

Mai mult decât atât, conducerea instanţelor s-a întâlnit cu reprezentanţii instituţiilor locale pentru a-i încuraja să multiplice broşurile şi să posteze, şi ei, aceleaşi afişe.

Totodată, pe tot parcursul lunii octombrie, vor fi organizate patru conferinţe în care se discută despre  noile instituţii din cod, dar şi despre modificările aduse la cele existente.

Atât CSM, cât şi Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova şi judecătoriile arondate, au considerat că este deosebit de important ca cetăţeanul să aibă acces la noul CodCivil, şi ca acesta să fie pe înţelesul său.

Asemenea demersuri au mai fost făcute, până acum, şi de Tribunalul Dâmboviţa, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Botoşani, Tribunalul Dâmboviţa, Curtea de Apel Galaţi, Tribunalul Brăila, Curtea de Apel Iaşi, Tribunalul Iaşi, Tribunalul Vrancea, Curtea de Apel Braşov, Tribunalul Galaţi, şi Tribunalul Vaslui.

„Petrecerea bobocilor” in caminul auditorilor de justitie

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horațius Dumbravă, și directorul Institutului Național al Magistraturii, Octavia Spineanu – Matei, au participat joi seara la deschiderea festivă a căminului destinat auditorilor de justitiție. Tinerii admiși la INM în această promoție au fost „avertizați” de cei doi magistrați cu privire la provocările meseriei și au fost încurajați să se dedice cu seriozitate studiilor.

Cele două generații de viitorii magistrați au selectați pentru a fi cazați în cămin în funcție de media de admitere la INM, respectiv media de absolvire a primului an de studiu. La ultimul concurs au fost admiși 200 de candidați.

Căminul auditorilor de justiție, situat în zona Pipera, are trei etaje și se află în administrarea Ministerului Justiției, prin Institutul Național al Magistraturii. Toate camerele au mobilier adecvat pentru 2 sau 3 persoane și grup sanitar propriu. Mai mult, fiecare nivel are o sală de lectură, iar cea de la parter este dotată cu mai multe calculatoare. Pe fiecare etaj este un oficiu pentru bucătarie și spalătorie, iar în clădire a fost amenajată și o sală de fitness. Căminul are 45 de camere și de un apartament de două camere pentru protocol, capacitatea totală fiind de 131 de locuri. Dotările căminului au fost achizitionate din fonduri Phare sau din fonduri bugetare.

CSM si CNA, impreuna pentru apararea imaginii justitiei

Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Naţional al Audiovizualului vor să semneze, marţi, 18 octombrie, un protocol „având în vedere necesitatea asigurării dreptului la un proces echitabil şi a apărării demnităţii, imaginii şi reputaţiei profesionale a magistraţilor, în contextul difuzării unor programe audiovizuale care, fără a respecta legislaţia audiovizuală, sunt de natură să aducă atingere imaginii justiţiei”.

Astfel, cele două părţi au convenit să coopereze  pentru a se asigura respectarea dispoziţiilor legale în activitatea mass-mediei, care trebuie să  informeze corect publicul despre rolul şi locul autorităţii judecătoreşti şi  activitatea acesteia.

Pentru asta, CSM se obligă să sesizeze CNA când apar posibile cazuri de nerespectare a legii de către posturile de radio sau televiziune. Iar CNA se angajează să facă verificări în toate acele cazuri, dar şi să sesizeze CSM atunci când magistraţii îşi exprimă opiniile, cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul, în cadrul programelor audiovizuale.

Protocolul CSM – CNA a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani.

>> sursa: INFO-CSM, 14 octombrie 2011

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership