Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiectul de Lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea a fost aprobat de Guvern
20.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de miercuri, 19 octombrie 2011, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, urmând să fie dezbătut şi adoptat de Parlament, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul Emil Boc a declarat: „Este un act extrem de important în ceea ce priveşte raporturile României cu Uniunea Europeană, din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar şi un act cel puţin la fel de important pentru ceea ce înseamnă justiţiabilul român. Prin implicaţiile indirecte, vom avea o scurtare a duratei proceselor judiciare. Aplicarea noilor prevederi va conduce la scurtarea duratei proceselor, având în vedere două elemente de noutate introduse de proiectul de lege. Pe de o parte, se va separa funcţia de manager de instanţă de competenţa juridică propriu-zisă, iar pe de altă parte, se va institui funcţia de grefier judiciar, ambele reglementări dând posibilitate personalului judiciar specializat să soluţioneze procesele judiciare în termen rezonabil. Este un proiect care răspunde nevoilor de modernizare a sistemului judiciar şi nevoilor românilor de a avea procese judecate mai repede şi cu costuri mai reduse.”

Catalin Predoiu a spus: „Reorganizăm întreaga structură a personalului care deserveşte, practic, actul de justiţie alături de magistraţi. Astfel, acest personal de specialitate se va împărţi în trei categorii mari: personal judiciar, personal de asistenţă şi personal tehnico-administrativ.”

Personalul judiciar va include grefierul judiciar, grefierul de şedinţă şi grefierul de anchetă, cel de asistenţă va fi alcătuit din grefieri, grefieri arhivar-registratori şi agenţi procedurali, iar personalul tehnico-administrativ va fi format din specialişti IT, criminalişti şi şoferi.

Proiectul de lege adoptat realizează transferul de sarcini de la judecători la grefieri, prin introducerea unei noi funcţii, aceea a grefierului judiciar, construit pe baza modelelor europene consacrate în materie (rechtspfelger-ul german şi austriac), în concordanţă cu prevederile europene în materie.

Actul normativ va intra în vigoare la 6 luni de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial al României.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti