« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Masuri reparatorii prin echivalent in baza Legii nr. 10/2001. Momentul stabilirii valorii de piata a terenului
20.10.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1895 din 19 martie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect stabilirea valorii măurilor reparatorii în echivalent) că legiuitorul a stipulat în textul Legii nr. 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) regula stabilirii valorii terenului potrivit valorii de piaţa de la data soluţionării notificării, fără insă să distingă între posibilele situaţii de fapt din realitatea socială, tocmai pentru a garanta o soluţie legală şi echitabilă cererilor având ca obiect dreptul fundamental de proprietate (indiferent că această soluţie este propusă de unitatea deţinătoare ori este stabilită de o instanţă de judecată, în activitatea de control judiciar). Ca atare, nu poate fi acceptat punctul de vedere al recurentei, conform căruia momentul soluţionării notificării este data când entitatea deţinătoare a bunului revendicat se pronunţă prin decizie motivată în sensul admiterii sau respingerii notificării, întrucât, în cirumstantele particulare ale cauzei, sunt incidente dispoziţiile legale referitoare la acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent, momentul stabilirii efective a despăgubirilor fiind legat de data soluţionării notificării de către instanţa de judecată.

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD