Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Masuri reparatorii prin echivalent in baza Legii nr. 10/2001. Momentul stabilirii valorii de piata a terenului


20 octombrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1895 din 19 martie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect stabilirea valorii măurilor reparatorii în echivalent) că legiuitorul a stipulat în textul Legii nr. 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) regula stabilirii valorii terenului potrivit valorii de piaţa de la data soluţionării notificării, fără insă să distingă între posibilele situaţii de fapt din realitatea socială, tocmai pentru a garanta o soluţie legală şi echitabilă cererilor având ca obiect dreptul fundamental de proprietate (indiferent că această soluţie este propusă de unitatea deţinătoare ori este stabilită de o instanţă de judecată, în activitatea de control judiciar). Ca atare, nu poate fi acceptat punctul de vedere al recurentei, conform căruia momentul soluţionării notificării este data când entitatea deţinătoare a bunului revendicat se pronunţă prin decizie motivată în sensul admiterii sau respingerii notificării, întrucât, în cirumstantele particulare ale cauzei, sunt incidente dispoziţiile legale referitoare la acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent, momentul stabilirii efective a despăgubirilor fiind legat de data soluţionării notificării de către instanţa de judecată.

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii