Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Situatia judecatorilor numiti la Tribunalul Ilfov care „functioneaza efectiv” la Tribunalul Bucuresti
20.10.2011 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Situatia judecatorilor care functioneaza efectiv la Tribunalul Bucuresti, desi sunt numiti ca judecatori in cadrul Tribunalului Ilfov, este incerta.

Legea nr. 303/2004 vorbeste despre posibilitatea ca judecatorii sa fie transferati, delegati, detasati sau promovati, acestea fiind singurele modalitati in care un judecator poate functiona la alte instante.

Judecatorii de la Tribunalul Ilfov nu pot functiona legal la Tribunalul Bucuresti decat daca au fost delegati sau detasati, iar conditiile in care sa fac aceste operatiuni sunt detaliate in lege si in regulament.

Pe portalul instantelor, la sectiunea Organizarea Tribunalului Bucuresti, sunt enumerati toti judecatorii si personalul auxiliar, in dreptul judecatorilor mentionandu-se, daca este cazul, situatia speciala a acestora. Astfel, se mentioneaza daca acestia sunt detasati de la Tribunalul Bucuresti la alte instante ori la CSM sau de la alte instante la Tribunalul Bucuresti, situatie care nu se regaseste in cazul judecatorilor de la Tribunalul Ilfov, unde se mentioneaza ca „functioneaza efectiv (subl. GP) la Tribunalul Bucuresti”.

Nu exista aceasta modalitate de exercitare a functiei de judecator in cadrul altei instante decat cea la care a fost numita persoana respectiva, iar situatia acestor judecatori trebuie clarificata. Nu exista institutia juridica a “functionarii effective” la alta instanta decit cea la care judecatorul este incadrat. Asa fiind, compunerea completelor de la Tribunalul Bucuresti cu acesti judecatori este ilegala, acesti judecatori – fara a fi vreun afront personal la adresa lor – fiind intr-o situatie de impostura juridica.

Legea stabileste ca pana la functionarea efectiva a Tribunalului Ilfov, cauzele aflate in competenta acestuia vor fi solutionate de Tribunalul Bucuresti, fara insa a lamuri situatia judecatorilor desemnati sa functioneze in cadrul Tribunalului Ilfov. Nu exista, deci, nici o exceptie instituita prin lege in privinta acestora. Asa ca ei nu ar putea exercita functia de judecator la alta instanta altfel decat in cazurile generale (transfer, delegare, detasare).

Cu toate acestea, acesti judecatori „functioneaza efectiv” in cadrul altei instante decat cea la care au fost desemnati si solutioneaza cauze care nu sunt in competenta Tribunalului Ilfov, ci a Tribunalului Bucuresti.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIEPEREA SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti