Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Deloitte Tax: Garantarea – solutie impotriva controverselor asupra acceptarii declaratiei vamale


21 octombrie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Orice persoană (fizică sau juridică) care introduce mărfuri din afara Uniunii Europene are obligația să le prezinte la biroul vamal de intrare în Comunitate și să îndeplinească formalitățile vamale necesare, respectiv să depună o declarație vamală împreună cu documentele însoțitoare ce susțin informațiile din declarație.

„În practică, ne întâlnim cu situații în care, înainte de acceptarea declarației vamale, inspectorul vamal solicită modificarea unora informații menționate în declarația vamală, sub amenințarea neacordării liberului de vamă, pentru bunurile ce urmează a fi importate“, atrage atenția Mihai Petre, Senior Manager Taxe Vamale și Accize, Deloitte Tax.

Întrucât fiecare oră de întârziere în vamă costă, organul vamal se află automat într-o poziţie  de forţă, prin urmare, în practică, sugestiile de modificare a declaraţiilor vamale emise de către acesta sunt acceptate.

Pot fi cazuri pertinente, când informațiile din documentele comerciale ce însoțesc marfa (de ex. factura, document de transport) nu coincid cu cele declarate în declarația vamală. Este normal ca astfel de erori să fie corectate de către declarant, deoarece elementele din declarația vamală trebuie să corespundă cu cele din documentele ce însoțesc marfa.

Există însă cazuri când inspectorul vamal solicită modificarea unor elemente din declarația vamală cu consecințe majore asupra taxelor vamale sau măsurilor comerciale aplicabile, cum ar fi clasificarea tarifară a mărfurilor.

„Conform legislaţiei comunitare și a jurisprudenţei, declarația vamală este un act de voință a celui care declară marfa și nu o decizie a autorității vamale. La momentul acceptării declarației vamale, autoritatea nu se pronunță cu privire la corectitudinea informațiilor furnizate de către declarant, deoarece acesta își asumă responsabilitatea pentru respectivele informații”, continuă Mihai Petre.

De subliniat că acceptarea unei declarații vamale nu înseamnă că autoritățile vamale nu pot controla ulterior acuratețea informațiilor declarate.

„Inspectorul vamal nu vă poate impune modificarea unor informații cum ar fi codul tarifar, calculul valorii în vamă (fără a ține cont de posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli)”, subliniază Mihai Petre. „Ca un compromis la cele de mai sus, puteți contracara o eventuală poziție de forță din partea inspectorului vamal prin garantarea diferenței de taxe vamale solicitate, în loc să modificați declarația vamală la cererea acestuia”. Este mult mai ușoară procedura de recuperare a unei garanții decât a unei sume plătite, în cazul în care la finalizarea controlului ulterior de către autoritatea vamală se dovedește că informațiile indicate inițial de declarant au fost corecte.

###

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 182.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro