« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Contul bancar curent
21.10.2011 | JURIDICE.ro, Mihai DUDOIU, Olga COBASCEANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Reglementarea contului bancar curent prin dispoziții incluse în Codul Civil reprezintă un element de noutate, care însă datorită caracterului succint şi preponderent dispozitiv (instituția de credit şi titularul de cont pot să stabilească contractual condițiile în care astfel de tranzacții bancare urmează să se desfășoare) al prevederilor nu va produce un impact semnificativ în ceea ce privește activitatea instituțiilor de credit sau poziția contractuală a clienților – titulari de cont.

Unele dintre prevederile introduse de Codul Civil nu par a fi complet armonizate cu practica bancară; spre exemplu, stabilirea contractuală a unui termen de preaviz pentru operațiuni fără numerar în contul bancar curent nu este uzuală, fiind de așteptat să nu aibă un impact practic. În mod similar, compensarea automată a soldurilor active şi pasive dintre instituția de credit şi titularul de cont nu este în general acceptată de instituțiile de credit, fiind limitată prin prevederi contractuale.

Astfel, în ceea ce privește instituțiile de credit impactul va fi mai ales de natura logistică, în sensul în care acestea vor trebui sa însușească noile prevederi şi să adapteze în mod corespunzător documentația standard referitoare la deschiderea şi operarea contului bancar curent, precum şi orice alte documente bancare relevante în materia contului bancar curent.

Cu referire la clienții titulari de cont, aceștia vor trebui sa parcurgă cu atenție prevederile documentației de deschidere şi operare a conturilor bancare curente, pentru a înțelege drepturile şi obligațiile pe care le au. Cu toate acestea, în general, acest tip de documentație contractuală este de adeziune, posibilitatea de intervenție a clienților asupra termenilor şi condițiilor aplicabile contractelor de cont bancar curent fiind de cele mai multe ori foarte limitată.

Paşii pe care banca/clienţii trebuie să-i urmeze
Intrarea în vigoare a noului Cod Civil nu impune necesitatea modificării imediate a clauzelor contractelor de cont bancar curent intrate în vigoare anterior datei de 1 octombrie 2011, astfel ca atât instituțiile de credit cât şi clienții nu sunt obligați să urmeze anumiți pași în acest sens. Desigur, așa cum am arătat mai sus, ca o chestiune de oportunitate şi de protejare a poziției contractuale, instituțiile de credit vor trebui sa aibă în vedere alinierea documentației standard de cont bancar curent la prevederile noii reglementari, vizând forma contractelor de cont bancar curent ce urmează să se încheie după data de 1 octombrie 2011.

Caracterul retroactiv al legii
Conform prevederilor noului Cod Civil contractele încheiate înainte de data de 1 octombrie rămân guvernate de Codul Civil anterior, nu se pune problema retroactivității legii. Totuși, un aspect important care trebuie avut în vedere se referă la modificările aduse după data de 1 octombrie 2011 contractelor încheiate înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Se pune astfel problema de a determina dispozițiile cărei legi se vor aplica în cazul modificării contractelor încheiate înainte de 1 octombrie 2011 – dispozițiile Codului Civil anterior (sub imperiul cărora a fost încheiat contractul) sau dispozițiile noului Cod Civil (care este aplicabil la data operării modificării)? Prevederile care reglementează acest aspect (regăsite în Legea de punere în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil) au un anumit grad de neclaritate, permițând mai multe interpretări şi concluzii diferite.

av. partener Mihai DUDOIU, av. asociat Olga COBASCEANU
TUCA ZBARCEA & ASOCIATII


 
Secţiuni: Banking, Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD