Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Intalnire reprezentanti CSM – Catalin Predoiu – presedintii curtilor de apel
24.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Predoiu, ministrul Justiţiei, a participat joi, 20 octombrie 2011, alături de preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă şi membrii ai CSM, judecător Alexandru Şerban, judecător Ana Cristina Lăbuş şi judecător Mircea Aron, la întâlnirea preşedinţilor curţilor de apel, ce a avut loc la sediul CSM. La reuniune au mai participat, din partea Ministerului Justiţiei, Lidia Barac, secretar de stat, Gabriel Tănăsescu, secretar general şi Mădălina Manolache, consilier în cadrul Departamentului de Afaceri Europene, responsabil cu Mecanismul de Cooperare si Verificare, potrivit unui comunicat al MJ.

Catalin Predoiu: „Am expus reprezentaţilor CSM şi preşedinţilor de curţi de apel viziunea Ministerului Justiţiei asupra unor probleme esenţiale ale sistemului judiciar, cum ar fi schemele de personal, disciplina, integritatea, Codurile, combaterea infracţionalităţii, administrarea bugetului, personalul de specialitate şi, pe un plan mai general, rolul şi misiunea puterii judecătoreşti în stat.

În privinţa schemelor de personal, prima operaţiune necesară este stabilirea, de către CSM, a necesarului de resurse umane din sistem, apoi echilibrarea repartizării resurselor umane în sistem prin redistribuirea pe orizontală. Succesul acestor operaţiuni depinde de acurateţea datelor furnizate de curţile de apel, deci, de corectitudinea raportărilor volumului de dosare, precum şi de eliminarea statisticilor distorsionate de înregistrările neregulamentare ale unor dosare asociate. Un factor pozitiv ar fi eliminarea prezentei forme a Programului Volumului Optim de Activitate, gândit şi impus de vechea conducere a CSM, care a condus la deprecierea calităţii actului de justiţie, prelungirea termenelor, creşterea procentului de casări şi scăderea indicelui de operativitate. În paralel, Ministerul Justiţiei se va ocupa să finalizeze, împreună cu consultanţii săi independenţi, Studiile de impact privind noile Coduri. Pe aceste baze, după redistribuirea pe orizontală a resurselor umane, putem trece să gândim raţional schemele de personal. Acest demers trebuie finalizat până la aplicarea noilor Coduri.

Preşedinţii Curţilor de Apel nu trebuie să se focalizeze exclusiv pe schemele de personal, probleme precum disciplina jurisdicţională şi profesională, integritatea şi combaterea corupţiei sunt obiective permanente ale oricărui şef de instanţă.
Judecătorii trebuie să pronunţe sancţiuni severe, prin decizii descurajante în cazurile de crimă organizată şi corupţie, pentru a proteja drepturile cetăţenilor, avutul lor, siguranţa publică şi patrimoniul statului.

Dorim să acordăm responsabilităţi şi puteri mai largi preşedinţilor de curţi de apel, pentru ca ei să aibă pârghiile necesare pentru impunerea disciplinei în curţi. S-a ajuns prea departe cu unele fenomene negative şi preşedinţii curţilor trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. Ei îşi cunosc colegii şi instanţele, ei trebuie să pună lucrurile la punct. CSM e prea departe la centru şi prin natura componenţei sale prea eterogen în abordări şi interese ca să poată face acest lucru singur, iar MJ nu are, şi nu trebuie să aibă, atribuţii de disciplină jurisdicţională sau profesională. CSM şi MJ pot furniza mijloace, pârghii şi concepţii instituţionale, dar schimbarea de la `firul ierbii` sistemului este în mâna preşedinţilor de curţi. La rândul ei, autonomizarea Inspecţiei Judiciare, preconizată prin proiectul legii răspunderii disciplinare, va contribui la această ordonare.

Ministerul Justiţiei va conduce procesul de reformă a personalului de specialitate, după adoptarea proiectului de lege privind personalul de specialitate din instanţe şi parchete.

În sinteză, propunem o nouă abordare a problemelor de funcţionare a sistemului judiciar. În locul acţiunii unilaterale a CSM, sau bilateral CSM – MJ, să instituim un triunghi instituţional CSM – MJ – preşedinţi de curţi de apel, prin care să strângem şuruburile unui sistem prea lax în acest moment, sub aspectul disciplinei profesionale şi jurisdicţionale.

Puterea judecătorească are responsabilităţi la fel de mari în funcţionarea statului român ca şi celelalte două puteri şi poate influenţa în bine sau rău funcţionarea celorlalte două puteri, executivă şi legislativă, în aceeaşi măsură în care acestea pot afecta Puterea Judecătorească.

Alternativa intervenţiei decisive a CSM şi a Preşedinţilor Curţilor de Apel în ordonarea sistemului judiciar este derapajul acestuia şi această perspectivă este inacceptabilă. În timp, după reformarea lor şi echiparea cu personal suficient şi adecvat profesional, ÎCCJ şi Inspecţia Judiciară se pot alătura în acest efort şi contribui la eficientizarea sistemului judiciar.

În alte cuvinte, nu mai e timp de pierdut cu declaraţii şi angajamente, trebuie acţionat acum pentru disciplinarea şi profesionalizarea unui sistem cheie pentru funcţionarea întregii societăţi şi păstrarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului. La întâlnirea din 20 octombrie a părut că atât CSM, cât şi preşedinţii curţilor de apel şi-au împărţit judicios rolurile şi au înţeles necesitatea acestei acţiuni concertate. MJ se va concentra pe partea sa de agendă şi va continua să sprijine CSM şi preşedinţii curţilor de apel în acţiunea lor, ori de câte ori aceasta va merge în direcţia ordonării logice şi profesionalizării sistemului judiciar.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti