Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-CSM, 21 octombrie 2011
24.10.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Cum se combat infractiunile in materia achizitiilor publice

Institutul Naţional al Magistraturii organizează, în data de 3 decembrie, seminarul „Infracţiuni comise în materia achiziţiilor publice”, parte a Programului de formare continuă pentru anul 2011, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre formatorii invitaţi de INM pentru a-i instrui pe magistraţi în această materie se numără Daniel Morar, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Sorin Fusea, expert DNA, şi, sub rezerva confirmării, judecătorii Ştefan Pistol (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi Mihai Udroiu (Tribunalul Bucureşti). Potrivit reprezentanţilor INM, principale teme abordate vor fi cadrul legal al infracţiunilor comise în materie de achiziţii publice, standarde internaţionale în materie, studii de caz şi practică judiciară.

Seminarul se adresează procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarelor care au ca obiect infracţiuni comise în materie de achiziţii publice. Este vorba despre judecători de la nivelul curţilor de apel şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel, fiecărei dintre aceste instituţii fiindu-i alocat un loc.

Magistraţii români şi cei europeni, probleme asemănătoare

Justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română.

Aceasta a fost una din concluziile întâlnirii care a avut loc  astăzi 21 octombrie, între reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi magistraţi europeni din Reţeaua Europeană de Formare Judiciară – European Judicial Training Network (EJTN).

Cu această ocazie, membrii CSM Mircea Aron şi Alexandru Şerban i-au întâmpinat cei zece colegi judecători din Franţa, Austria, Spania, Germania şi Italia şi le-au făcut o scurtă prezentare a statutului şi atribuţiilor CSM în sistemul judiciar român.

Judecătorii străini şi-au exprimat curiozitatea faţă de realităţile cu care se confruntă sistemul judiciar român şi au ajuns descoperit astfel că există provocări comune la nivelul ţărilor reprezentate în EJTN.

„Colegii noştri au fost interesaţi de procedura de alegere a membrilor CSM şi de posibilele tensiuni dintre cele trei puteri ale statului”, a declarat judecătorul Alexandru Şerban. Magistraţii europeni le-au împărtăşit membrilor CSM faptul că şi ei se confruntă cu dificultăţi în materie de cercetare disciplinară, iar cele mai aprinse discuţii au fost purtate pe tema prevederilor legale care vizează răspunderea magistraţilor.

Aron: În Italia şi Franţa există aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi

„Principala concluzie a întrevederii a fost faptul că justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română. Prin urmare, trebuie văzut şi la noi care chestiuni imputate sistemului judiciar sunt reale şi care sunt semnalate opiniei publice prin mass-media, în mod nejustificat, de clasa politică sau justiţiabili”, a declarat judecătorul Mircea Aron.

Potrivit declaraţiilor sale, „există şi în lumea politică a ţărilor reprezentate astăzi de colegii noştri, în special Italia şi Franţa, aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi, pe care îi face vinovaţi de toate relele din societate. Există şi la ei plângeri împotriva magistraţilor, făcute de justiţiabili şi de avocaţii nemulţumiţi de soluţiile lor. Există nemulţumiri cu privire la răspunderea materială a magistraţilor, aşa cum a fost deja stabilită în legislaţia lor şi care este în fază de proiect la noi”.

Program de schimb de expertiză în Grecia

Întrevederea dela sediul CSM este inclusă în Programul de schimb dintre autorităţile judiciare din acest an, la care participă specialişti selectaţi de Institutul Naţional al Magistraturii, aflat în coordonarea CSM.

În acelaşi context, INM a făcut recent un apel de participare printre magistraţii români la un seminar, organizat de Colegiul European de Poliţie, împreună cu EJTN, cu tema „Joint Investigation Teams – Echipe comune de anchetă”, în perioada 12 – 16 decembrie, în Atena, Grecia.

>> sursa: INFO-CSM, 21 octombrie 2011

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO