Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații

INFO-CSM, 21 octombrie 2011

24 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

Cum se combat infractiunile in materia achizitiilor publice

Institutul Naţional al Magistraturii organizează, în data de 3 decembrie, seminarul „Infracţiuni comise în materia achiziţiilor publice”, parte a Programului de formare continuă pentru anul 2011, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre formatorii invitaţi de INM pentru a-i instrui pe magistraţi în această materie se numără Daniel Morar, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Sorin Fusea, expert DNA, şi, sub rezerva confirmării, judecătorii Ştefan Pistol (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi Mihai Udroiu (Tribunalul Bucureşti). Potrivit reprezentanţilor INM, principale teme abordate vor fi cadrul legal al infracţiunilor comise în materie de achiziţii publice, standarde internaţionale în materie, studii de caz şi practică judiciară.

Seminarul se adresează procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarelor care au ca obiect infracţiuni comise în materie de achiziţii publice. Este vorba despre judecători de la nivelul curţilor de apel şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel, fiecărei dintre aceste instituţii fiindu-i alocat un loc.

Magistraţii români şi cei europeni, probleme asemănătoare

Justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română.

Aceasta a fost una din concluziile întâlnirii care a avut loc  astăzi 21 octombrie, între reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi magistraţi europeni din Reţeaua Europeană de Formare Judiciară – European Judicial Training Network (EJTN).

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Cu această ocazie, membrii CSM Mircea Aron şi Alexandru Şerban i-au întâmpinat cei zece colegi judecători din Franţa, Austria, Spania, Germania şi Italia şi le-au făcut o scurtă prezentare a statutului şi atribuţiilor CSM în sistemul judiciar român.

Judecătorii străini şi-au exprimat curiozitatea faţă de realităţile cu care se confruntă sistemul judiciar român şi au ajuns descoperit astfel că există provocări comune la nivelul ţărilor reprezentate în EJTN.

„Colegii noştri au fost interesaţi de procedura de alegere a membrilor CSM şi de posibilele tensiuni dintre cele trei puteri ale statului”, a declarat judecătorul Alexandru Şerban. Magistraţii europeni le-au împărtăşit membrilor CSM faptul că şi ei se confruntă cu dificultăţi în materie de cercetare disciplinară, iar cele mai aprinse discuţii au fost purtate pe tema prevederilor legale care vizează răspunderea magistraţilor.

Aron: În Italia şi Franţa există aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi

„Principala concluzie a întrevederii a fost faptul că justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română. Prin urmare, trebuie văzut şi la noi care chestiuni imputate sistemului judiciar sunt reale şi care sunt semnalate opiniei publice prin mass-media, în mod nejustificat, de clasa politică sau justiţiabili”, a declarat judecătorul Mircea Aron.

Potrivit declaraţiilor sale, „există şi în lumea politică a ţărilor reprezentate astăzi de colegii noştri, în special Italia şi Franţa, aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi, pe care îi face vinovaţi de toate relele din societate. Există şi la ei plângeri împotriva magistraţilor, făcute de justiţiabili şi de avocaţii nemulţumiţi de soluţiile lor. Există nemulţumiri cu privire la răspunderea materială a magistraţilor, aşa cum a fost deja stabilită în legislaţia lor şi care este în fază de proiect la noi”.

Program de schimb de expertiză în Grecia

Întrevederea dela sediul CSM este inclusă în Programul de schimb dintre autorităţile judiciare din acest an, la care participă specialişti selectaţi de Institutul Naţional al Magistraturii, aflat în coordonarea CSM.

În acelaşi context, INM a făcut recent un apel de participare printre magistraţii români la un seminar, organizat de Colegiul European de Poliţie, împreună cu EJTN, cu tema „Joint Investigation Teams – Echipe comune de anchetă”, în perioada 12 – 16 decembrie, în Atena, Grecia.

>> sursa: INFO-CSM, 21 octombrie 2011

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership