Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-CSM, 21 octombrie 2011


24.10.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Cum se combat infractiunile in materia achizitiilor publice

Institutul Naţional al Magistraturii organizează, în data de 3 decembrie, seminarul „Infracţiuni comise în materia achiziţiilor publice”, parte a Programului de formare continuă pentru anul 2011, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre formatorii invitaţi de INM pentru a-i instrui pe magistraţi în această materie se numără Daniel Morar, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Sorin Fusea, expert DNA, şi, sub rezerva confirmării, judecătorii Ştefan Pistol (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi Mihai Udroiu (Tribunalul Bucureşti). Potrivit reprezentanţilor INM, principale teme abordate vor fi cadrul legal al infracţiunilor comise în materie de achiziţii publice, standarde internaţionale în materie, studii de caz şi practică judiciară.

Seminarul se adresează procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarelor care au ca obiect infracţiuni comise în materie de achiziţii publice. Este vorba despre judecători de la nivelul curţilor de apel şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel, fiecărei dintre aceste instituţii fiindu-i alocat un loc.

Magistraţii români şi cei europeni, probleme asemănătoare

Justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română.

Aceasta a fost una din concluziile întâlnirii care a avut loc  astăzi 21 octombrie, între reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi magistraţi europeni din Reţeaua Europeană de Formare Judiciară – European Judicial Training Network (EJTN).

Cu această ocazie, membrii CSM Mircea Aron şi Alexandru Şerban i-au întâmpinat cei zece colegi judecători din Franţa, Austria, Spania, Germania şi Italia şi le-au făcut o scurtă prezentare a statutului şi atribuţiilor CSM în sistemul judiciar român.

Judecătorii străini şi-au exprimat curiozitatea faţă de realităţile cu care se confruntă sistemul judiciar român şi au ajuns descoperit astfel că există provocări comune la nivelul ţărilor reprezentate în EJTN.

„Colegii noştri au fost interesaţi de procedura de alegere a membrilor CSM şi de posibilele tensiuni dintre cele trei puteri ale statului”, a declarat judecătorul Alexandru Şerban. Magistraţii europeni le-au împărtăşit membrilor CSM faptul că şi ei se confruntă cu dificultăţi în materie de cercetare disciplinară, iar cele mai aprinse discuţii au fost purtate pe tema prevederilor legale care vizează răspunderea magistraţilor.

Aron: În Italia şi Franţa există aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi

„Principala concluzie a întrevederii a fost faptul că justiţia europeană se confruntă în mare parte cu aceleaşi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le întâmpină şi justiţia română. Prin urmare, trebuie văzut şi la noi care chestiuni imputate sistemului judiciar sunt reale şi care sunt semnalate opiniei publice prin mass-media, în mod nejustificat, de clasa politică sau justiţiabili”, a declarat judecătorul Mircea Aron.

Potrivit declaraţiilor sale, „există şi în lumea politică a ţărilor reprezentate astăzi de colegii noştri, în special Italia şi Franţa, aceeaşi retorică a politicianului nemulţumit de magistraţi, pe care îi face vinovaţi de toate relele din societate. Există şi la ei plângeri împotriva magistraţilor, făcute de justiţiabili şi de avocaţii nemulţumiţi de soluţiile lor. Există nemulţumiri cu privire la răspunderea materială a magistraţilor, aşa cum a fost deja stabilită în legislaţia lor şi care este în fază de proiect la noi”.

Program de schimb de expertiză în Grecia

Întrevederea dela sediul CSM este inclusă în Programul de schimb dintre autorităţile judiciare din acest an, la care participă specialişti selectaţi de Institutul Naţional al Magistraturii, aflat în coordonarea CSM.

În acelaşi context, INM a făcut recent un apel de participare printre magistraţii români la un seminar, organizat de Colegiul European de Poliţie, împreună cu EJTN, cu tema „Joint Investigation Teams – Echipe comune de anchetă”, în perioada 12 – 16 decembrie, în Atena, Grecia.

>> sursa: INFO-CSM, 21 octombrie 2011

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro