Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Consecinte procesual civile ale absorbtiei Codului Comercial in Noul Cod Civil
25.10.2011 | JURIDICE.ro, Cornel POPA, Ruxandra FRANGETI

Legea nr. 71/2011 privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil (denumită în continuare „LPA”) a adus câteva modificări Codului de procedură civilă în vigoare în vederea armonizării acestuia cu noile prevederi ale noului Cod Civil. În ceea ce priveşte impactul noii legislaţii asupra dreptului procesual civil, trebuie făcute două observaţii.

În primul rând, regulile speciale aplicabile litigiilor comerciale conform vechii reglementări sunt aplicabile în continuare în mod corespunzător proceselor şi cererilor dintre profesionişti conform dispoziţiilor enumerate în art. 219 din LPA. Amintim printre altele obligaţia reclamantului în astfel de litigii de a încerca soluţionarea litigiului prin mediere sau prin conciliere directă cu cealaltă parte, judecata cu precădere a proceselor şi cererilor dintre profesionişti. Mai mult, trebuie precizat faptul că nu sunt supuse apelului hotărârile judecătoreşti date în primă instanţă în litigiile al căror obiect are o valoare de până la 100.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor, profesionişti sau neprofesionişti.
În al doilea rând, secţiile comerciale existente la data intrării în vigoare a Noului Cod Civil din cadrul instanţelor se vor reorganiza ca secţii civile sau, după caz, vor fi unificate cu secţiile civile existente. Până la data intrării în vigoare a Noului Cod Civil, tribunalele comerciale Argeş, Cluj şi Mureş se reorganizează ca tribunale specializate sau, după caz, ca secţii civile în cadrul tribunalelor Argeş, Cluj şi Mureş.

Cauzele civile şi comerciale aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a Noului Cod Civil vor continua să fie soluţionate de aceleaşi complete de judecată, cu respectarea principiului continuităţii. În caz de trimitere spre rejudecare, cauza va fi repartizată conform normelor de organizare judiciară în vigoare la data înregistrării cauzei la instanţa de trimitere.

LPA prevede posibilitatea înfiinţări, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al instanţei, în raport cu numărul cauzelor, în cadrul secţiilor civile a instanţelor de judecată a unor complete specializate pentru judecarea cererilor în materie de insolvenţă, concordat preventiv şi mandat ad hoc; cererilor în materia societăţilor comerciale şi a altor societăţi, cu sau fără personalitate juridică, precum şi în materia registrului comerţului; cererilor care privesc restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei; cererilor privind titlurile de valoare şi alte instrumente financiare.

Dacă legea specială prevede că anumite cauze sunt de competenţa tribunalelor comerciale ori, după caz, de competenţa secţiilor comerciale ale tribunalelor sau curţilor de apel, după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, competenţa de judecată revine tribunalelor specializate sau, după caz, secţiilor civile ale tribunalelor, astfel cum acestea au fost reorganizate potrivit prevederilor Noului Cod Civil.

av. partener Cornel POPA, av. Ruxandra FRANGETI
TUCA ZBARCEA & ASOCIATIIAflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.