Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Notiunile de comerciant si de profesionist in noua legislatie civila


26 octombrie 2011 | JURIDICE.ro, Cornel POPA, Ruxandra FRANGETI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Codul Comercial a fost parţial abrogat la 1 octombrie 2011, restul prevederilor urmând a fi abrogate la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 (noul Cod de Procedură Civilă) şi a Codului maritim, date care nu sunt încă stabilite.

Noul Cod civil promovează concepţia monistă de reglementare a raporturilor de drept privat. Cu alte cuvinte, acelaşi act normativ va încorpora quasi-totalitatea reglementărilor privitoare la persoane, relaţii de familie şi relaţii comerciale, precum şi dispoziţiile de drept internaţional privat (care privesc raporturile juridice având un element de extraneitate – spre ex: una din părţile contractului nu este de origine română sau locul executării contractului se află în afara României). Aceste reglementări fac, actualmente, obiectul unor legi distincte (Codul Familiei, Codul Comercial, Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept internaţional privat), ce vor fi abrogate, total sau parţial, după caz, de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

Dată fiind concepţia monistă reflectată în noul Cod Civil, acesta va acoperi reglementarea atât a raporturilor dintre persoane ca subiecte ale relaţiilor sociale personale, cât şi a relaţiilor sociale cu conţinut patrimonial, indiferent de domeniul de drept în care se manifestă acestea (comercial, muncii, financiar, funciar etc.). Drept urmare, normele de drept cuprinse în noul Cod Civil vor reprezenta dreptul comun pentru toate domeniile de reglementare avute în vedere şi care intră sub incidenţa acestuia.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că reglementarea anumitor materii (precum societăţile comerciale, activitatea bancară, insolvenţa, protecţia consumatorului, etc.) rămân în principiu supuse legilor speciale.

La nivel terminologic, noţiunile de comerciant şi de acte sau fapte de comerţ vor dispărea, fiind înlocuite cu „profesionist” şi respectiv „activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii”.

Noul Cod Civil defineşte profesioniştii ca fiind toţi cei care exploatează o întreprindere, având o arie de aplicare mult mai largă decât cea a „comerciantului” din reglementarea actuală. Legea nr. 71/2011 privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (denumită în continuare „LPA”) prevede expres faptul că noţiunea de „profesionist” va include categoriile de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale. Prin urmare, şi profesiile liberale (avocaţi, practicieni în insolvenţă, evaluatori, executori etc.) vor intra în sfera noţiunii de profesionist.

Pe de altă parte, trebuie subliniat că LPA substituie noţiunea de „comerciant” cu cea de persoane fizice sau, după caz, juridice supuse înregistrării în Registrul Comerţului, potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr.26/1990 privind registrul comerţului. Noţiunea de „comerciant” supravieţuieşte în sistemul juridic românesc în măsura în care ea este menţionată în norme speciale care conţin un sens propriu al acestei noţiuni, precum şi într-o serie de acte normative menţionate expres în LPA (Legea nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, republicată;  Ordonanţa Guvernului nr. 130/2000 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă, republicată, cu modificările ulterioare; Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată, cu modificările ulterioare; Legea pomiculturii nr. 348/2003, republicată, cu modificările ulterioare; Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările ulterioare; Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările ulterioare; Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă; Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cu modificările şi completările ulterioare).

Exploatarea unei întreprinderi este definită în noul Cod Civil drept exercitarea sistematică de către una sau mai multe persoane a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu scop lucrativ.

av. partener Cornel POPA, av. Ruxandra FRANGETI
TUCA ZBARCEA & ASOCIATII


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii