Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

NNDKP despre implicatiile juridice ale folosirii retelelor sociale
26.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a fost partener al primei ediţii a conferinţei “Legal Issues in Social Media” organizate de Evensys. Evenimentul, ce a abordat aspectele de natură juridică şi pe cele din perspectivele comunicării corporatiste şi resurselor umane cu privire la reţelele sociale (“social media”), a reunit aproximativ 100 de specialişti din aceste domenii. Discuţiile au gravitat şi în jurul riscurilor la care se expun companiile când comunică în social media şi a soluţiilor în situaţii de criză generate sau amplificate de acest mediu de comunicare.

Vorbitorii NNDKP la conferinţă – Ana-Maria Baciu, Roxana Ionescu şi Delia Belciu – au abordat subiecte precum drepturile de autor în mediul online, viaţa privată în social media şi conflictul dintre mărci şi numele de domenii.

Una dintre problemele stringente cu care se confruntă companiile şi influenţatorii din online se referă la încălcarea drepturilor de autor în acest mediu. În ciuda legislaţiei puţin explicite din România, cazurile de notorietate rezolvate în alte jurisdicţii sunt cele mai bune exemple că există soluţii juridice, dincolo de gestionarea riscurilor şi crizelor de imagine. Confruntat cu astfel de acuzaţii, chiar gigantul Google a fost nevoit să îndepărteze copii neautorizate ale unor filme de pe platforma Google Video, în urma notificărilor titularilor de drepturi de autor asupra postării copiilor ilegale,” a exemplificat Ana-Maria Baciu, Partener şi Coordonatorul practicii de proprietate intelectuală a NNDKP.

Provocări apar însă şi când vorbim de social media şi viaţa privată. “Problemele ce derivă din legislaţia privind protecţia datelor pot fi complexe şi multiple, dar nu imposibil de gestionat. În domeniul resurselor umane unul dintre cele mai importante aspecte este definirea cadrului în care pot activa salariaţii în social media şi a modului in care companiile monitorizează activitatea lor în acest mediu. În campaniile de marketing este esenţială respectarea regulilor privind informarea persoanelor la momentul colectării datelor lor prin reţelele sociale, ceea ce poate crea o bază de date viabilă sau nu pentru acţiunile viitoare de marketing„, a explicat Roxana Ionescu, Asociat manager şi coordonatorul practicii de protecţia datelor a NNDKP.

Potenţialul economic al numelor de domeniu a dat naştere la înregistrări abuzive ca nume de domeniu a unor mărci de renume (asa numitul „cybersquatting”), ceea ce a determinat numeroase conflicte. În anumite limite, Politica Uniforma de Rezolvare a Disputelor privind Numele de Domeniu („UDRP”) oferă o soluţie alternativă eficientă de soluţionare a acestor conflicte, în special în legatură cu numele de domeniu „.ro”. Totuşi, conflictul dintre mărci şi nume de domeniu şi utilizarea mărcilor în online rămâne o problemă actuală care va genera în continuare dezbateri complexe”, a afirmat Delia Belciu, Asociat senior în practica de proprietate intelectuală a firmei.

Prezentările pe aceste teme pot fi accesate din pagina oficială de Facebook a NNDKP, lansată ieri la conferinţa “Legal Issues in Social Media”.

***

Despre Evensys:

Evensys este una din cele mai reputate companii din România specializate în organizarea evenimentelor de afaceri, promovând schimbul de informaţii relevante pe aspecte de interes si problematici cu care se confrunta mediul local de afaceri în România şi în regiune.  Echipa Evensys are o expertiză impresionantă în crearea şi implementarea conceptelor de evenimente, planificarea şi promovarea acestora, organizând anual peste 70 de forumuri, conferinţe, seminarii şi întâlniri de afaceri. Acestea s-au impus rapid pe piaţa locală drept cadre autentice de discuţie ce reunesc experţi din diverse domenii de activitate care abordează tendinţele din industrii, aspecte legate de dezvoltare globală şi reglementări în ariile respective.

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă formată din 150 de avocaţi şi consultanţi şi 80 de angajaţi, birouri la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Craiova şi oferă servicii de avocatură complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România. În ultimii nouă ani NNDKP a rămas cea mai bine clasată firmă de avocatură din România, din punct de vedere profesional în aproape toate domeniile pe care marile publicaţii juridice internaţionale precum Chambers and Partners (ediţiile globală şi europeană) şi The European Legal 500 le cercetează în România.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti