Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Leziunea in Noul Cod Civil
27.10.2011 | JURIDICE.ro, Cornel POPA, Ruxandra FRANGETI

Una dintre cele mai importante modificări aduse de Noul Cod Civil regimului juridic al viciilor de consimţământ este cea legată de domeniul de aplicare a leziunii.

Conform art. 1221 din Noul Cod Civil, există leziune atunci când una dintre părţi, profitând fie de (a) starea de nevoie, (b) lipsa de cunoştinţe sau (c) lipsa de experienţă a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa o prestaţie de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestaţii. Existenţa leziunii se apreciază şi în funcţie de natura şi scopul contractului.

Spre deosebire de vechea reglementare, care se referea numai la minori, leziunea a devenit viciu de consimţământ cu vocaţie de aplicare generală, fiind susceptibilă de a se aplica de fiecare dată când între prestaţiile părţilor există disproporţii importante.

În cazul minorilor, leziunea se poate reţine în condiţii mai favorabile, respectiv dacă ei îşi asumă o obligaţie excesivă prin raportare la starea patrimonială, la avantajele pe care le obţin din contract ori la ansamblul circumstanţelor.

Victima leziunii are două posibilităţi. Aceasta poate cere, în primul rând, anularea contractului, dacă leziunea depăşeşte jumătate din valoarea pe care o avea, la momentul încheierii contractului, prestaţia promisă sau executată de partea lezată şi dacă disproporţia persistă până la data cererii de anulare. În al doilea rând, aceasta poate cere reducerea obligaţiilor sale cu valoarea daunelor interese la care ar fi îndreptăţită.

În toate cazurile, instanţa poate să menţină contractul dacă cealaltă parte oferă, în mod echitabil, o reducere a propriei creanţe sau, după caz, a majorare a propriei obligaţii, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legate de adaptarea contractului în caz de eroare.

Termenul de prescripţie pentru exercitarea acţiunii în anulare sau în vederea reducerii prestaţiilor pentru leziune este de un an de la data încheierii contractului. Anulabilitatea contractului nu poate să fie opusă pe cale de excepţie când dreptul la acţiune este prescris.

Nu pot fi atacate pentru leziune contractele aleatorii (definite ca fiind contractele care, prin natura lor sau prin voinţa părţilor, oferă cel puţin uneia dintre părţi şansa unui câştig şi o expune totodată la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor şi incert- spre exemplu contractele de asigurare sau cele de hedging), tranzacţia, precum şi alte contracte anume prevăzute de lege.

av. partener Cornel POPA, av. Ruxandra FRANGETI
TUCA ZBARCEA & ASOCIATIIAflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.