Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW
2 comentarii

Interviu Livia Doina Stanciu. Despre condițiile în care își desfășoară activitatea judecătorii de la Înalta Curte
27.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

InfoCSM: În spaţiul public, dar şi în rapoartele Comisiei Europene, s-a manifestat întotdeauna o îngrijorare faţă de tergiversarea soluţionării proceselor de mare corupţie. Care sunt concluziile analizei pe care ați făcut-o dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Înaltei Curţi, şi ce măsuri aţi luat?

Livia Doina Stanciu: Am constatat că lipsa sălilor de şedinţă, care nu a permis fixarea mai multor termene în astfel de dosare, a fost una din marile probleme. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, una din instanţele cele mai aglomerate, nu are decât patru săli de şedinţă. Iar pentru a rezolva această problemă, conducerea instanţei supreme a găsit o soluţie temporară: am semnat două protocoale, prin care am reuşit să facem rost de săli de judecată împrumutate.

Unul este semnat cu Tribunalul Bucureşti, pe trei luni, care ne oferă săli de şedinţă patru zile pe lună. Celălalt, care ne este de foarte mare ajutor, e semnat cu Curtea de Apel Militară, care reuşeşte să ne pună la dispoziţie  săli de judecată, câte trei zile în fiecare săptămână, timp de şase luni.

O altă cauză este fluctuaţia de personal, care durează de ani de zile. Pensionările masive din ultima vreme, îmbolnăvirile judecătorilor, toate acestea au dus la funcţionarea instanţei supreme cu o treime din personal lipsă.

De asemenea, modificările legislative din anii 2005-2006, dispoziţiile procedurale, numărul mare de inculpaţi dintr-un proces, numărul mare de avocaţi ai inculpaţilor, tehnicile de amânare folosite de aceștia, toate au creat un climat în care dosarele de acest gen sunt amânate fără ca judecătorul să poată face ceva.

InfoCSM: Câte dosare de mare corupţie sunt judecate în acest moment de instanţa supremă şi câte au fost soluţionate?

Livia Doina Stanciu: N-aş putea să vă dau o cifră exactă, dar pot să vă spun că sunt peste 20 de dosare de mare corupţie, în derulare, în acest moment.

Cât despre cele soluţionate, precizez că, în 2010, judecătorii au finalizat doar două dosare, în vreme ce în primele zece luni ale anului 2011 sunt deja soluţionate şi motivate 15 cauze, dintre care 8 în primă instanţă, 7 fiind soluţionate definitiv.

InfoCSM: Ce părere aveţi despre controlul dispus de CSM în acest gen de dosare, stabilit pentru ianuarie 2012?

Livia Doina Stanciu: Noi nu ne opunem unui asemenea control. Vreau doar să se înţeleagă că, cel puţin la nivelul secţiei penale, se fac eforturi uriaşe pentru ca lucrurile să meargă în direcţia potrivită. Şi o să vă dau un exemplu: în perioada 5 septembrie – 25 octombrie au fost fixate nu mai puţin de 71 de termene de judecată în dosare de corupţie la nivel înalt, instrumentate de DNA şi aflate la fond.

”M-am comportat inuman față de colegii mei”

InfoCSM: Ce măsuri aţi luat în cazurile de mare corupţie în care există riscul să se prescrie faptele?

Livia Doina Stanciu: Este făcută deja o situaţie a tuturor dosarelor de acest gen în care s-a calculat termenul de prescripţie avându-se în vedere toate etapele procesuale. În 2012 nu vom avea niciun astfel de caz de prescriere pentru că am luat măsuri.

O primă măsură, luată la nivelul Înaltei Curţi, a fost ca perioadele în care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului că au stat la Curtea Constituţională, să nu intre în calculul termenului de prescripţie. Am transmis această decizie cu caracter îndrumător tuturor curţilor de apel.

În acest mod, un dosar în care s-ar fi împlinit termenul de prescripţie în 2012 a fost devansat până la sfârşitul anului 2013.

Iar în această lună am decis că toate dosarele de recurs, cu inculpaţi liberi, să fie fixate în ianuarie 2012, după noile promovări, ca să putem acorda mai multe termene în dosarele de mare corupţie. Pentru că altfel nu reuşim să mai facem faţă.

Vreau să vă spun că toţi colegii mei vor ca lucrurile să meargă mai bine, ca dosarele să fie judecate rapid, fac eforturi majore în acest sens. Şi eu îmi doresc ca judecătorii de la Înalta Curte să soluţioneze mai repede. Dar nu pot ei rezolva ce nu s-a rezolvat în câţiva ani. Şi recunosc că, realmente, m-am comportat inuman faţă de colegii mei. Sunt încă, din păcate, factori externi care îi împiedică, însă încercăm să eliminăm toţi acești factori.

”Veniți noaptea la noi să vedeți câți judecători stau cu nasul în dosare”

InfoCSM: Totuși, sunt oameni din sistem care consideră că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie e raiul pe pământ. Ce credeţi despre asta?

Livia Doina Stanciu: Le-aş spune aşa: veniţi oricând, în special după ora 20.00 sau în weekend, să vedeţi câţi judecători sunt în birouri cu nasul în dosare. De exemplu, alaltăieri seară, când am plecat de la muncă, în jurul orei 22.00, preşedinta secţiei penale, doamna judecător Corina Jîjîie, era încă acolo. De asemenea, domnul judecător Cameniţa Paşca îşi pregătea, la acea oră, şedinţa de judecată de a doua zi. Iar acest judecător se va pensiona de la 1 noiembrie.

InfoCSM: În ultimul an au fost mai mulţi judecători care au decedat sau care s-au îmbolnăvit. Care au fost cauzele?

Livia Doina Stanciu: Am aflat că bolile grave contactate de colegii mei s-au evidenţiat în ultimii doi ani. Avem judecători care au ieşit din şedinţa de judecată, au mers acasă şi acolo au făcut atac cerebral. Într-unul din cazuri, de exemplu, am primit un telefon şi mi s-a spus că o doamnă judecător a făcut o semipareză. Asta, după ce medicul de aici a constatat, într-o pauză din cadrul unei şedinţe de judecată, că avea tensiunea 22 și i-a recomandat să facă o pauză. Însă, întrucât nu s-a găsit niciun alt judecător care să o poată înlocui, a fost nevoită să se întoarcă în sală.

Şi mai grav este că, în mai puţin de un an, nu mai puțin de 8 judecători au decedat în urma unor boli grave concretizate recent. Este clar că şi volumul de muncă stresul, oboseala, toate au avut o contribuţie clară.

* multumim InfoCSM

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti