Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Rambursarea ingrijirilor medicale acordate in afara mediului spitalicesc. CJUE, C-255/09 Comisia/Portugalia


28 octombrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

In hotararea pronuntata in cauza C-255/09, Curtea de Justitie a examinat legislatia portugheza in materie de rambursare a ingrijirilor medicale acordate in afara mediului spitalicesc intr-un alt stat membru.

In reglementarea din Portugalia, rambursare este conditionata de un anumit formalism care priveste obtinerea unei triple autorizatii prealabile (un raport medical detaliat favorabil, aprobarea acestui raport de catre directorul medical al serviciului spitalicesc si decizia favorabila a directorului directiei generale a spitalelor).

In aceste conditii, Comisia a introdus o actiune in fata Curtii de Justitie considerand ca regimul portughez este incompatibil cu libera prestare a serviciilor.

In hotararea pronuntata, Curtea a statuat ca in situatia ingrijirilor medicale in afara mediului spitalicesc acordate intr-un alt stat membru, care fac obiectul reglementãrii portugheze care nu implica utilizarea de echipamente materiale complexe si costisitoare regimul de autorizare prealabila caruia ii este supusa rambursarea acestui tip de ingrijiri constituie o restrictie privind libera prestare a serviciilor. A fost apreciat ca acest tip de regim este de natura sa descurajeze pacientii in cauza sa se adreseze unui prestator de servicii medicale stabilit intr-un alt stat membru.

Aceleasi concluzii au fost retinute si in situatia ingrijirilor medicale din afara mediului spitalicesc acordate intr-un alt stat membru, altele decat cele care fac obiectul reglementarii portugheze, care nu implica utilizarea de echipamente materiale complexe si costisitoare si care nu sunt acoperite de Regulamentul nr. 1408/71.

Singura exeptie se refera la ingrijirile medicale care necesita utilizarea unor echipamente materiale complexe si costisitoare, situatie in care statele membre trebuie sa prevada posibilitatea de a se obtine rambursarea potrivit propriilor bareme.

Prin urmare, Curtea a concluzionat ca Portugalia nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul liberei prestari a serviciilor.

cauza C-255/09

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică