Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
3 comentarii

Lidia Barac: „Nu orice magistrat este lider!”
28.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justitiei a dat publicitatii joi, 27 octombrie 2011, discursul Secretarului de Stat, Lidia Barac, susţinut în deschiderea conferinţei regionale a asociaţiilor de magistraţi din regiunea Europei de Sud-Est „Consolidarea asociaţiilor de magistraţi din Sud-Estul Europei-dezvoltarea managementului organizaţional, participarea în procesele decizionale şi cooperarea regională”, organizată la Bucureşti, în perioada 26-28 octombrie 2011, de către Programul Statul de Drept Europa de Sus-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer în colaborare cu Deutscher Richterbund-Asociaţia Germană a Magistraţilor:

„Doamnelor şi domnilor,

Este o onoare pentru România ca prima conferinţă regională a asociaţiilor de magistraţi din regiunea Europei de Sud – Est să aibă loc la Bucureşti.

Este o mare bucurie pentru mine, personal, şi în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei, să mă aflu în mijlocul Dumneavoastră.

De aceea, vă mulţumesc pentru invitaţie şi felicit organizatorii: Fundaţia Konrad Adenauer şi Deutscher Richterbund pentru faptul că au creat acest decor, care absoarbe reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale de magistraţi din Sud-Estul Europei, un bun prilej pentru împărtăşirea de bune practici între asociaţiile de magistraţi din această parte a Europei.

Daţi-mi voie să vă salut prezenţa şi să vă transmit, deopotrivă, salutul ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, care, din păcate, nu se află în ţară, pentru a vi se adresa personal.

Doamnelor şi domnilor,

Sistemul judiciar român se află într-un profund proces de modernizare şi consolidare.

Anul 2009 şi cei care i-au urmat au deschis României o nouă perspectivă de abordare a realităţilor social-economice şi juridice, pe care înţelege să-şi clădească existenţa şi să-şi fundamenteze politicile de modernizare a statului, a sistemului juridic românesc.

Este vorba de elaborarea celor patru mari Coduri ale României: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal, Codul de procedură penală şi de perspectivele pe care acest ,,bloc legislativ”  le deschide României, cetăţenilor români şi segmentului de viaţă juridică, care face parte din viaţa fiecăruia dintre noi şi care este susţinut prin intermediul Justiţiei.

Toate aceste schimbări legislative reprezintă, deopotrivă, provocări majore pentru magistraţii români.

După cum  cunoaşteţi, la 1 octombrie 2011, a intrat în vigoare unul dintre aceste Coduri, Codul civil.

Magistraţii s-au mobilizat exemplar pentru însuşirea şi diseminarea informaţiilor transmise de acest Cod, în condiţiile în care activitatea curentă de înfăptuire a Justiţiei este, deseori, istovitoare.

Ştiu că şi în ţările Dumneavoastră volumul de activitate este în creştere, iar procesul de identificare a unor soluţii alternative care să contribuie la degrevarea tribunalelor nu s-a încheiat.

Dar, dacă suntem cu toţii prea ocupaţi cu munca şi supravieţuirea, vom conserva starea curentă de lucruri.

Un renumit expert în managementul schimbării, Owen, spunea: „Viitorul nu este un loc către care ne îndreptăm, ci un loc pe care îl creăm. Drumurile către viitor nu sunt descoperite, ci construite, iar munca de făurire a lor îl transformă atât pe constructor, cât şi destinaţia lui”.

În acest context, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au un rol fundamental, căci nivelul de motivaţie şi motivare al magistraţilor îşi are fundamentul în cultura organizaţională, care nu este altceva decât emblema unei structuri judiciare.

Asociaţiile profesionale au un rol determinant în formarea culturii organizaţionale, prin aceea că ele au fost concepute pentru a cultiva şi promova valorile profesiei de magistrat: integritatea, responsabilitatea, imparţialitatea şi independenţa.

Au fost concepute pentru a crea simboluri ale acestor valori şi pentru a orienta comportamentul magistraţilor spre un set de credinţe, menite a-i susţine în misiunea lor dificilă şi specială, orientată spre scopuri nobile, care se suprapun finalităţilor Dreptului într-o societate – instaurării, menţinerii şi promovării ordinii juridice şi binelui public.

Doamnelor şi domnilor,

O justiţie puternică generează lideri.

Nu orice om poate fi lider!

Nu orice manager devine lider!

Nu orice magistrat este lider!

Şi nici nu trebuie ca magistraţii să fie lideri!

Corpul lor profesional trebuie, însă, să fie capabil să genereze lideri. Dintre aceştia, unii conduc sistemele judiciare, alţii conduc asociaţiile profesionale.

O asociaţie profesională se legitimează prin măsura în care reuşeşte să promoveze valorile profesiei de magistrat şi prin prezenţa liderului în fruntea ei. Asociaţiile profesionale reclamă, cu adevărat, nevoia de lider.

Acţiunile concrete ale asociaţiilor profesionale reprezintă măsura de judecată a felului în care acestea răspund scopului pentru care sunt legitimate formal, constituţional şi legal.

Magistraţii au  obligaţii de rezervă, de natură a le menţine şi consolida statutul şi rolul în societate. Unele derivă din lege, altele din deontologia profesională, din etică sau morală.

Acest fapt reclamă, cu atât mai mult, prezenţa asociaţiilor profesionale ale magistraţilor în viaţa cetăţii.

Magistraţii se exprimă prin intermediul acestor structuri, ei sunt cunoscuţi şi se fac cunoscuţi prin calitatea acestor structuri.

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor cultivă şi promovează valorile profesiei prin forme tipice de exprimare, aşa cum Consiliul Superior al Magistraturii, prin instrumente proprii, apără aceste valori, care în simbioza lor exprimă chiar independenţa Justiţiei, ca valoare supremă, ocrotită constituţional.

Asociaţiile profesionale acompaniază reprezentanţii puterii judecătoreşti în dialogul cu reprezentanţii celorlalte puteri ale statului.

Asociaţiile profesionale cultivă şi susţin dialogul în acest parteneriat reclamat de timpurile pe care le trăim şi de nevoile Justiţiei.

Ele sunt chemate să valorizeze profesia de magistrat.

În egală măsură, asociaţiile profesionale ale magistraţilor iniţiază şi stimulează  dialogul magistraţilor de pretutindeni.

Lideri puternici pot stimula cunoaşterea modului de organizare şi funcţionare a   sistemelor judiciare în lume.

Astăzi, structurile asociative depăşesc graniţele unui stat.

O dovadă este chiar această Conferinţă.

Doamnelor şi domnilor,

În cadrul unei recomandări emisă în luna noiembrie 2010 de către Comitetul Miniştrilor din cadrul Consiliului Europei se arată că ,,judecătorii, care sunt parte a societăţii pe care o deservesc, nu pot administra Justiţia într-o manieră eficientă, fără încredere din partea publicului. Ei trebuie să se informeze despre nemulţumirile la adresa funcţionării sale”.

Acţiunile desfăşurate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, formele de exprimare şi receptare a acestora în spaţiul public, prestaţia şi calităţile reprezentanţilor acestora pot influenţa, pozitiv sau negativ, încrederea în sistemul judiciar, în magistraţii care-l compun.

Asociaţiile puternice şi preţuite nu sunt decât expresia unor sisteme judiciare consolidate, mature, în care domneşte cultul legii şi se regăsesc cele mai înalte valori morale.

Când asociaţiile profesionale se implică efectiv şi constant în organizarea de evenimente menite a stimula profesionalismul corpului de magistraţi, ordinea şi integritatea în cadrul organizaţiilor judiciare beneficiarii direcţi ai acestor acţiuni sunt, deopotrivă, cetăţenii.

Când asociaţiile profesionale se preocupă de organizarea unor sisteme de protecţie a magistraţilor împotriva riscurilor profesionale, derivate din exerciţiul funcţiei,

Când asociaţiile profesionale se preocupă de înfrângerea inerţiilor inerente oricăror procese de reformă, schimbare, nou,

Când asociaţiile profesionale identifică şi promovează lideri în sistemul judiciar,

Când asociaţiile profesionale se preocupă de viaţa internă a organizării judiciare, de climatul organizaţional şi când sunt interesate de feed-back-ul societăţii în care se manifestă magistraţii şi când valorifică acest feed-back în scopul atenuării tensiunilor dintr-o societate,

Justiţia este cea care triumfă!

Doamnelor şi domnilor,

În România dreptul de asociere este garantat constituţional.

Dreptul magistraţilor de a-şi forma structuri asociative care să le apere interesele profesionale este prevăzut de lege.

O dovadă în acest sens o reprezintă numărul extrem de mare al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor constituite la nivelul sistemului judiciar român.

Dacă şi în ce măsură acest fapt îşi pune amprenta asupra sistemului de Justiţie român şi spune ceva despre acest sistem,  rămâne ca Dumneavoastră să descoperiţi.

Sunt convinsă că, în dezbaterile Dumneavoastră, veţi disemina aceste lucruri şi veţi estima rolul asociaţiilor profesionale în consolidarea Statutului Judecătorului European, ca provocare esenţială a integrării treptate a ţărilor noastre în Uniunea Europeană.

De aceea, sunt bucuroasă că, în aceste zile, aveţi ocazia să împărtăşiţi între Dumneavoastră succesele şi neîmplinirile pe care le-aţi trăit pe parcursul existenţei Dumneavoastră.

Schimbul de experienţă şi bunele practici pe care le veţi transmite reciproc reprezintă un  suport real  pentru procesele de reformă în care ţara mea este implicată. Este motivul pentru care vă mulţumesc şi vă doresc succes în toate demersurile Dumneavoastră.

Urez succes lucrărilor Conferinţei Dumneavoastră!”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti