Raspunderea furnizorilor de servicii pentru produsele cu defect. CJUE. Concluziile avocatului general in cauza C-495/10
28.10.2011 | JURIDICE.ro

In fapt, domnul Dutreux, catetean francez, in vârsta de 13 ani, a suferit arsuri in cursul unei interventii chirurgicale efectuate in anul 2000 la Centre hospitalier universitaire (CHU) de Besançon (Franta). Aceste arsuri au fost cauzate de o saltea incalzita pe care pacientul a fost asezat si care prezenta defectiuni la sistemul de reglare a temperaturii.
Legislatia UE in materia raspunderii pentru produsele cu defect stabileste un principiu de raspundere obiectiva, neconditionata de existenta vinovatiei, doar in sarcina producatorului (fabricant al unui produs finit, producatorul oricarei materii prime sau fabricantul unei parti componente) sau a oricarui furnizor al produsului, atunci când nu poate fi identificat producatorul.
In aceste conditii, se ridica intrebarea daca furnizorii de servicii, cum este cazul CHU, trebuie sa raspunda in acelasi conditii ca producatorul sau furnizorul produsului.
Desi jurisprudenta franceza a stabilit la 9 iulie 2003 ca o institutie publica de sanatate trebuie sa repare, chiar in absenta unei vinovatii a acesteia, prejudiciile cauzate unui pacient de o defectiune a unui echipament sau a unui produs utilizat in cadrul ingrijirilor acordate, Avocatul general a concluzionat ca un furnizor de servicii – precum CHU de Besançon – nu poate fi asimilat „furnizorului” in sensul directivei.
In consecinta, domeniul de aplicare al directivei nu ar trebui sa se extinde la raspunderea furnizorului de servicii pentru prejudiciile cauzate de un produs cu defect in cadrul unei prestari de servicii.
***
MENTIUNE: Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie. Misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita. Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in aceasta cauza. Hotarârea va fi pronuntata la o data ulterioara.