Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Raspunderea furnizorilor de servicii pentru produsele cu defect. CJUE. Concluziile avocatului general in cauza C-495/10


28.10.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

In fapt, domnul Dutreux, catetean francez, in vârsta de 13 ani, a suferit arsuri in cursul unei interventii chirurgicale efectuate in anul 2000 la Centre hospitalier universitaire (CHU) de Besançon (Franta). Aceste arsuri au fost cauzate de o saltea incalzita pe care pacientul a fost asezat si care prezenta defectiuni la sistemul de reglare a temperaturii.

Legislatia UE in materia raspunderii pentru produsele cu defect stabileste un principiu de raspundere obiectiva, neconditionata de existenta vinovatiei, doar in sarcina producatorului (fabricant al unui produs finit, producatorul oricarei materii prime sau fabricantul unei parti componente) sau a oricarui furnizor al produsului, atunci când nu poate fi identificat producatorul.

In aceste conditii, se ridica intrebarea daca furnizorii de servicii, cum este cazul CHU, trebuie sa raspunda in acelasi conditii ca producatorul sau furnizorul produsului.

Desi jurisprudenta franceza a stabilit la 9 iulie 2003 ca o institutie publica de sanatate trebuie sa repare, chiar in absenta unei vinovatii a acesteia, prejudiciile cauzate unui pacient de o defectiune a unui echipament sau a unui produs utilizat in cadrul ingrijirilor acordate, Avocatul general a concluzionat  ca un furnizor de servicii – precum CHU de Besançon – nu poate fi asimilat „furnizorului” in sensul directivei.

In consecinta, domeniul de aplicare al directivei nu ar trebui sa se extinde la raspunderea furnizorului de servicii pentru prejudiciile cauzate de un produs cu defect in cadrul unei prestari de servicii.

> cauza C-495/10

***

MENTIUNE: Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie. Misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita. Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in aceasta cauza. Hotarârea va fi pronuntata la o data ulterioara.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro