Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-CSM, 27 octombrie 2011
28.10.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Thorsten Geissler: Numai încrederea în magistraţi le garantează independenţa

„Independenţa judecătorilor trebuie respectată, dar lumea nu va face asta decât dacă va avea încredere în reprezentanţii sistemului judiciar, în profesionalismul lor, în imparţialitatea lor şi în integritatea lor necondiţionată”, i-a avertizat azi pe magistraţii din Balcani Thorsten Geissler, directorul Programului Statul de drept pentru Europa de Sud – Est al fundaţiei Konrad – Adenauer.

Oficialul şi-a exprimat această convingere cu ocazia deschiderii conferinţei regionale organizate de fundaţia pe care o reprezintă, „Consolidarea asociaţiilor de magistraţi din Sud – Estul Europei – dezvoltarea managementului organizaţional, participarea în procesele decizionale şi cooperarea regională”, care are loc azi şi mâine, în Bucureşti.

„Ia mult timp să câştigi încrederea, dar o poţi pierde într-o clipă. În acest context, organismele de autoreglementare ale sistemului judiciar, dar şi organizaţiile reprezentate astăzi aici au o responsabilitate enormă”, a explicat Geissler.

La eveniment, organizat împreună cu Asociaţia Judecătorilor Germani, au participat, pe lângă reprezentanţii asociaţiilor ţării gazdă, România, şi a ţării de origine a fundaţiei, şi colegi judecători şi procurori ai organizaţiilor de profil din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova şi Serbia.

„Dacă vom lucra împreună, vom avea mai mult succes”

Lothar Jünemann (vicepreşedinte al Asociaţiei Judecătorilor Germani): „Susţin cu tărie această idee, de creare a unei reţele, care dă posibilitatea unui schimb reciproc de experienţă. Magistraţii de peste tot au aceleaşi probleme, privind legislaţia inadecvată, remunerarea şi volumul mare de activitate. Ar putea începe destul de repede. E nevoie de un coordonator, un site şi de un forum unde să se poată discuta. Dacă se înfiinţează o astfel de reţea, mă voi înscrie, cu siguranţă. Oricum eu monitorizez tot ce se întâmplă în regiune, iar această entitate ar fi o sursă importantă de cunoaştere.”
Viorica Costiniu (preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România): „Ideea există de multă vreme printre magistraţi, la nivel informal. S-a discutat despre această teză, acum câţiva ani, la nivelul Uniunii Internaţionale a Judecătorilor, şi s-a rămas în reflecţie; a fost primită într-un fel cu reţinere. Cred că acum s-ar putea coagula câteva idei concrete. Ideea de bază nu e înfiinţarea unei noi organizaţii, ci sprijinirea magistraţilor la nivel naţional. Cred că ar trebui să aibă o structură foarte simplă, cu un preşedinte, un sediu, la Bucureşti, dacă tot de aici s-a pornit, şi atribuţii şi funcţii foarte clare.”
Ion Druţă (preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova): „Este o idee binevenită, însă urmează să vedem ce scopuri ne stabilim, având în vedere că fiecare stat are un nivel de dezvoltare al justiţiei diferit. Trebuie să stabilim un scop şi cum va fi atins, care va fi cotizaţia, modul de organizare, modalitatea de reacţie atunci când avem probleme cu celelalte puteri în stat, care va fistaff-ul, unde va fi secretariatul. Nu e simplu, e nevoie de finanţare. Din punctul meu de vedere, printreprincipalele obiective ale acestei organizaţii ar trebui să fie apărarea independenţei magistraţilor, formarea unor standarde de conduită a magistraţilor pentru toate statele, crearea unor standarde de relaţie cu mass-media, standarde de cooperare cu celelalte puteri ale statului, modalitatea de participare la elaborarea unor proiecte legislative şi schimb de experienţă pentru formare profesională.”
Nelly Kutzkova (preşedinte al Uniunii Judecătorilor din Bulgaria): „Avem mare nevoie de o plaformă în care să magistraţii să-şi poată împărtăşi experienţele şi problemele cu care se confruntă. Astfel, învăţăm unii de la alţii. Mai ales că acum ne uneşte o legislaţie europeană, de care trebuie să ţinem cu toţii cont. Dacă vom lucra împreună, vom avea mai mult succes, mai ales magistraţii români şi cei bulgari, care se confruntă cu probleme similare. Principala problemă cu care se confruntă magistraţii bulgari este presiunea constantă pe care o exercită Executivul asupra noastră. La noi, de exemplu, ministrul de Interne a făcut o declaraţie presei în care spunea ce pedeapsă trebuie aplicată într-un dosar penal aflat pe rol.”

CSM apără reputația procurorului Gheorghe Emil Moța

Plenul CSM a analizat rezultatele verificărilor Secţiei pentru procurori a Inspecţiei judiciare cu privire la cererea de apărare a reputaţiei  profesionale formulată de domnul procuror Moţa Gheorghe Emil din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în legătură cu publicarea unor articole de presă în mai multe ziare locale în perioada mai – iunie 2011.

În final, plenul CSM a considerat întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnul procuror  Gheorghe Emil Moţa şi a procedat marți, 25 octombrie, la admiterea ei.

Propunerea privind pensiile speciale, trimisă Ministerului Justiţiei

Plenul CSM l-a sesizat pe ministrul Justiţiei cu propunerile de completare şi modificare a două legi, care vizează modalitatea în care magistraţii pot fi cercetaţi disciplinar şi criteriile în baza cărora le pot fi revocate pensiile speciale.

Principala propunere de modificare a Legii 317: acţiunea disciplinară să poată fi exercitată chiar dacă judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcţie.

De asemenea, potrivit CSM, Legea 303 ar trebui să sufere mai multe modificări, între care:

  • judecătorii şi procurorii care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu infracţiunile de corupţie, săvârşită cu intenţie, nu trebuie să mai beneficieze de pensia specială;
  • magistraţii excluşi din magistratură nu vor mai primi pensii speciale;
  • magistraţii care s-au pensionat în timpul cercetării penale sau a cercetării disciplinare trebuie să restituie suma primită ca pensie specială, încasată până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, până la data ramânerii irevocabile a hotărârii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară.

„În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională. Aceştia, deşi condamnaţi definitiv penal, beneficiază de pensii de magistraţi, cu toate că  infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie”, a arătat în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei, preşedintele CSM, cel care a iniţiat modificările legislative.

„De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că, intempestiv, astfel de magistraţi au solicitat ieşireala pensie. Or, în astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecătorilor şi procurorilor, oneşti şi corecţi, să sufere ca imagine publică, dar şi să le fie pus sub semnul întrebării actul jurisdicţional din cauza unor acţiuni în afara legii ale unor colegi ai lor, cu atât mai mult cu cât aceşti colegi sunt în număr foarte mic”, a mai arătat Dumbravă.

>> sursa: Info CSM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti