Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noua procedura pentru obtinerea abilitarii ca profesor universitar


28 octombrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 755 din data de 27 octombrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5691/2011 privind aprobarea Regulamentului de functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare in vederea evaluarii tezelor de abilitare

In conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, actul normativ defineste abilitarea ca fiind certificarea calitatii unei persoane de a conduce lucrari de doctorat si de a ocupa functia didactica si de cercetare de profesor universitar.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) numeste comisiile care evalueaza tezele de abilitare si propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului acordarea atestatului de abilitare si a calitatii de conducator de doctorat.

Teza de abilitare este un document public care prezinta realizarile profesionale obtinute ulterior conferirii titlului de doctor in stiinta si se bazeaza pe rezultatele stiintifice publicate/brevetate sau pe realizarile profesionale facute publice anterior depunerii dosarului de abilitare.

Pot sustine teza de abilitare numai persoanele care detin titlul de doctor in stiinta si care indeplinesc standardele minimale necesare si obligatorii pentru conferirea atestatului de abilitare.

Sustinerea tezei de abilitare are loc:
– in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditate, clasificata ca universitate de cercetare avansata si educatie;
– in cadrul unei institutii sau unitati de cercetare-dezvoltare, care nu este institutie de invatamant superior, care indeplineste conditiile prevazute in actul normativ.

Regulamentul cuprinde ample precizari referitoare la:
– continutul dosarului candidatului pentru acordarea atestatului de abilitare;
– evaluarea dosarului candidatului in vederea obtinerii atestatului de abilitare;
– sustinerea tezei de abilitare in vederea acordarii atestatului de abilitare;
– eliberarea atestatului de abilitare de catre MECTS.

Persoanele care au dobandit atestatul de abilitare primesc titlul de „doctor abilitat“, prescurtat „dr. habil.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro