Noua procedura pentru obtinerea abilitarii ca profesor universitar
28 octombrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 755 din data de 27 octombrie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5691/2011 privind aprobarea Regulamentului de functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare in vederea evaluarii tezelor de abilitare
In conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, actul normativ defineste abilitarea ca fiind certificarea calitatii unei persoane de a conduce lucrari de doctorat si de a ocupa functia didactica si de cercetare de profesor universitar.
Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) numeste comisiile care evalueaza tezele de abilitare si propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului acordarea atestatului de abilitare si a calitatii de conducator de doctorat.
Teza de abilitare este un document public care prezinta realizarile profesionale obtinute ulterior conferirii titlului de doctor in stiinta si se bazeaza pe rezultatele stiintifice publicate/brevetate sau pe realizarile profesionale facute publice anterior depunerii dosarului de abilitare.
Pot sustine teza de abilitare numai persoanele care detin titlul de doctor in stiinta si care indeplinesc standardele minimale necesare si obligatorii pentru conferirea atestatului de abilitare.
Sustinerea tezei de abilitare are loc:
– in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditate, clasificata ca universitate de cercetare avansata si educatie;
– in cadrul unei institutii sau unitati de cercetare-dezvoltare, care nu este institutie de invatamant superior, care indeplineste conditiile prevazute in actul normativ.
Regulamentul cuprinde ample precizari referitoare la:
– continutul dosarului candidatului pentru acordarea atestatului de abilitare;
– evaluarea dosarului candidatului in vederea obtinerii atestatului de abilitare;
– sustinerea tezei de abilitare in vederea acordarii atestatului de abilitare;
– eliberarea atestatului de abilitare de catre MECTS.
Persoanele care au dobandit atestatul de abilitare primesc titlul de „doctor abilitat“, prescurtat „dr. habil.”