Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM va discuta candidatura Floricai Bejinaru la conducerea Tribunalului Mehedinti. UPDATE: candidatura a fost anulata
01.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Dumbravă, consideră că judecătoarea Florica Bejinaru nu îndeplineşte condiţia de legalitate pentru a candida la preşedinţia Tribunalului Mehedinţi şi propune colegilor săi revocarea deciziei de acceptare a sa la concursul pentru ocuparea acestei funcţii de conducere.

În acest sens, Dumbravă a solicitat în această seară suplimentarea ordinii de zi a secţiei de judecători a CSM de azi, 1 noiembrie. „Este evident că, în cazul numirii în funcţii de conducere, nu pot accede la aceste funcţii cei care au colaborat cu organele de securitate, necerându-se şi condiţia suplimentară a poliţiei politice ca modalitate de colaborare – adică atingerea unor drepturi fundamentale ale unor persoane prin această colaborare. Cu alte cuvinte, simpla colaborare cu fostele organe de securitate exclude, ca şi condiţie de legalitate, de la participarea d-nei judecător Florica Bejinaru la concursul pentru numiri în funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi”, a argumentat preşedintele CSM.

În sprijinul afirmaţiilor sale, preşedintele CSM a ataşat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform căreia judecătoarea Florica Bejinaru a avut dosar de reţea al fostelor organe de securitate, că a dat un angajament olograf prin care a acceptat recrutarea pentru a asigura supravegherea informativă a personalului din întreprinderea de confecţii „Porţile de Fier” din Drobeta Turnu Severin, cu numele conspirativ „Alexandra Ştefănescu”.

În plus, Dumbravă a indicat Hotărârea Plenului CSM nr. 320/27.04.2006, conform căreia „nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciul de informaţii înainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea”.

„Pentru toate acestea, Secţia de judecători, în opinia mea, este îndrituită, ca organ şi autoritate administrativă, de a revoca actul administrativ întocmit de comisia de organizare a concursului pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi privind pe d-na judecător Florica Bejinaru, Secţia de judecători fiind autoritatea ierarhic administrativ superioară comisiei de organizare, întrucât nu este îndeplinită o condiţie de legalitate pentru care d-na judecător să poată participa la acest concurs. Urmează ca Secţia de judecători să aprecieze asupra acestei propuneri”, a conchis preşedintele CSM.

>> Textul integral al propunerii

>> sursa: INFO-CSM, 31 octombrie 2011

UPDATE, 1 noiembrie 2011 (ora 21.00): Cu majoritate de voturi, Sectia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să revoce decizia de acceptare a candidaturii judecătoarei Florica Bejinaru la concursul pentru preşedinţia Tribunalului Mehedinţi, potrivit Info CSM. Cauza: nerespectarea condiţiei de legalitate.

Horatius Dumbrava: „Secţia a luat această decizie ca urmare a constatării că doamna judecător Florica Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Este important să dăm un semnal pentru toate situaţiile privind colaborarea magistraţilor cu Securitatea. Această discuţie nu se referă neapărat la judecătoarea Florica Bejinaru. Ne referim la o chestiune de ordin general.”

Cristi Danilet: „Nimeni nu are îndoieli că doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Avem documente care demonstrează asta, precum şi declaraţia domniei sale la o emisiune TV. E o situaţie jenantă ca un astfel de magistrat să se prezinte la un concurs de acest gen, încălcând flagrant legea.”

Alexandru Şerban: „Cred că avem o lacună în regulamentul privind astfel de concursuri. Ca să o acoperim, trebuie să convenim asupra unei modificări de regulament, iar în acest sens propun să sesizăm Comisia 2 pentru elaborarea unei propuneri.”

A fost revocata de catre Sectie Decizia Comisiei de organizare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor la curţi de apel, tribunale şi judecătorii, organizat în perioada 23 septembrie – 14 decembrie 2011, prin care s-a admis participarea doamnei judecător Florica Bejinaru la concursul menţionat, potrivit unui comunicat al CSM.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti