Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bucuresti: Terenurile amenajate ca spatii verzi sunt neconstruibile
02.11.2011 | Alexandru MOLDOVEANU

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a decis în luna octombrie 2011 în cadrul a două dosare (48436/3/2010 şi 20095/3/2010) faptul că şi terenurile amenajate ca spaţii verzi, chiar dacă nu sunt prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, sunt supuse interdicţiei de a construi şi de a li se schimba destinaţia, conform dispoziţiilor art. 71 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens au fost respinse cererile de anulare a două certificate de urbanism emise de Primarul Sectorului 1 Bucureşti privind două terenuri din cartierul Aviaţiei, amenajate ca spaţii verzi între blocuri, dar aflate în proprietatea privată. Aceste certificate de urbanism cuprindeau menţiunea că terenurile sunt neconstruibile, deşi din punct de vedere al încadrării în documentaţiile de urbanism se aflau amplasate într-o zonă construibilă.

Art. 71 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2007, prevede la alin. (1): “Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora” iar la alin. (2): “Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin.  (1) sunt lovite de nulitate absolută”. Această prevedere trebuie coroborată şi cu reglementarea cuprinsă în art. 34 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul: „emiterea de certificate de urbanism incomplete, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de urbanism aprobate atrage răspunderea disciplinară, administrativă, contravenţională, civilă sau penală, după caz, potrivit legii”.

Conformitatea prevederilor din Legea protecţiei mediului cu textul Constituţiei a fost constatată de Curtea Constituţională în cadrul soluţionării mai multor excepţii de neconstituţionalitate (deciziile nr. 824/2008, 1416/2008, 1010/2009, 987/2009 şi 136/2010, 1118/2011), precizându-se că reglementarea are ca scop ocrotirea şi garantarea dreptului la un mediu sănătos, prevăzut de art. 35 din Constituţie. Prin urmare, Curtea Constituţională a decis că “limitarea exerciţiului dreptului de proprietate impusă de art. 71 din ordonanţa criticată are şi o justificare socială şi morală, având în vedere că respectarea riguroasă a acestor norme reprezintă un obiectiv major, protejarea mediului înconjurător, deci şi a spaţiului verde existent, având o legătură directă cu nivelul de sănătate publică, ceea ce constituie o valoare de interes naţional”.

În consecinţă, Curtea de Apel Bucureşti a considerat întemeiate apărările Primarului Sectorului 1 cu privire la menţionarea în certificatele de urbanism a interdicţiei de a construi pe terenurile amenajate ca spaţii verzi, chiar dacă nu sunt prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism.

Alexandru MOLDOVEANU
Director executiv – Directia Juridica a Primariei Sector 1 Bucuresti

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.