Deloitte Tax: Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante


1 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Active Lawyers, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În urma unei decizii recente a Curții Europene de Justiție (CEJ), băncile nu vor mai plăti TVA la vânzarea creditelor neperformante către alte entități, precum filiale ale unor companii străine, alte bănci sau societăți de recuperare de creanțe. TVA-ul va fi plătit doar atunci când părțile au încheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creanțe.

„Este o veste bună pentru bănci”, spune Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax. „Până acum, multe bănci și instituții financiare ezitau să realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil că se va schimba acum, în urma deciziei CEJ”.

Totodată, decizia generează oportunitatea de recuperare a costurilor de TVA suportate în trecut. Și alte entități care au achitat TVA aferentă transferului de credite neperformante pot recupera acum aceste sume.

Pieter Wessel a adăugat: „Decizia CEJ conferă mai multă claritate situației existente în prezent în România și confirmă abordarea noastră anterioară: în lipsa unei înțelegeri clare între părți cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu există. Practica existentă în România de a aplica TVA asupra diferenței dintre o valoare economică și prețul plătit trebuie să înceteze, cel puțin în cazul tranzacțiilor între părți neafiliate”.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 182.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro