Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Noul Cod Civil fata cu Imobiliarele (III). Principalele modificari in materia regimului de carte funciara


3 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro, Leonid PUSCAS

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Peripul nostru prin cele mai importante noutăţi aduse de noul Cod Civil în domeniul imobiliar se încheie cu principalele modificări în materia regimului de Carte Funciară. Acestea sunt:

  • Conferirea de efect constitutiv de drepturi înscrierii în Cartea Funciară.

Această modificare nu este de aplicabilitate imediată, deoarece art. 56 din Legea nr. 71/2011 prevede că efectul constitutiv al înscrierii de Carte Funciară (conform art.557, alin.4; art.565; art.885, alin.1 şi art.886) va fi aplicat numai după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cărţilor funciare pentru imobilele respective, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.7/1996.

Există însă două condiţii că efectul constitutiv al înscrierii de Carte Funciară să opereze:

– Lucrările de cadastru la nivel de unitate administrativ-teritorială să fie finalizate;

– Pentru imobilele respective să fi fost deschise la cerere sau din oficiu Cărţi Funciare conform Legii nr. 7/1996.

Codul civil nu prevede însă un termen de finalizare în privinţa îndeplinirii lucrărilor de cadastru la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale, fapt care amână cu mult în viitor aplicabilitatea dispoziţiilor şi, respectiv, îndeplinirea efectului constitutiv de drepturi prin înscrierea de Carte Funciară.

  • Efectul achizitiv al înscrierii de Carte Funciară.

Publicitatea nu validează dreptul, actual sau faptul supus ori admis la publicitate, însă poate produce efecte achizitive în favoarea terţilor dobânditori de buna-credinţă, în cazurile expres prevăzute de lege (art.20, alin.3 Cod Civil).

Totodată, oricine a dobândit cu bună-credinţă vreun drept real înscris în Cartea Funciară în temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului înscris în folosul său, chiar dacă la cererea adevăratului titular, dreptul autorului său este radiat din Cartea Funciara (art.901, alin.1 Cod Civil).
Buna-credinţă a celui înscris în Cartea Funciara trebuie să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.

Când cel înscris în Cartea Funciară cu bună-credinţă ca titular al unui drept real asupra unui imobil exercită o posesie neviciată asupra imobilului timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere în Cartea Funciară, drepturile sale nu vor mai putea fi contestate, chiar şi în cazul în care drepturile sale au fost înscrise fără cauză legitimă.

Prevederile Noului Cod Civil încearcă să sublinieze şi să extindă rolul Cărţii Funciare în constituirea, modificarea şi stingerea drepturilor reale imobiliare, însă unele aspecte nu sunt reglementate clar şi de aceea unele din aceste situaţii rămân fără un răspuns legislativ clar determinat.

Leonid PUSCAS
Avocat Senior BOSTINA SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică