Protocol de colaborare PICCJ-ANI
3 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro

Marti, 1 noiembrie 2011, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Agenţia Naţională de Integritate, potrivit unui comunicat al PICCJ.
Documentul a fost semnat de doamna Laura Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de domnul Alexandru Cătălin Macovei, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Protocol s-a încheiat având în vedere nevoia de a asigura o practică unitară în cauzele în care organele de urmărire penală sunt sesizate de Agenţia Naţională de Integritate şi de a reduce termenele de soluţionare a acestor cauze, luând în considerare modificările prevăzute în noul Cod de procedură penală cu privire la competenţa de soluţionare a cauzelor privind infracţiunea de conflict de interese.
Astfel, „Obiectul principal al protocolului în constituie cooperarea în realizarea atribuţiilor ce revin celor două instituţii, în cadrul procedurilor de verificare a integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
Semestrial, părţile se vor reuni pentru analize şi evaluarea modului de implementare al protocolului. Scopul analizei îl constituie îmbunătăţirea activităţii inspectorilor de integritate precum şi a organelor de urmărire penală.
Ineditul acestui proiect constă în competenţa ce-i revine Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a examina legalitatea soluţiilor de neurmărire penală dispusă în cauzele înregistrate ca urmare a sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate, iar în situaţia în care le va considera netemeinice şi nelegale le va putea infirma.
Protocolul încheiat îşi propune, totodată, ca anual părţile semnatare să organizeze în comun forme de pregătire profesională vizând asigurarea unui înalt grad de profesionalism în instrumentarea situaţiilor de conflict de interese şi incompatibilitate, în scopul asigurării exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă.”, se arata in comunicat.