Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Protocol de colaborare PICCJ-ANI


3 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Marti, 1 noiembrie 2011, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Agenţia Naţională de Integritate, potrivit unui comunicat al PICCJ.

Documentul a fost semnat de doamna Laura Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de domnul Alexandru Cătălin Macovei, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Protocol s-a încheiat având în vedere nevoia de a asigura o practică unitară în cauzele în care organele de urmărire penală sunt sesizate de Agenţia Naţională de Integritate şi de a reduce termenele de soluţionare a acestor cauze, luând în considerare modificările prevăzute în noul Cod de procedură penală cu privire la competenţa de soluţionare a cauzelor privind infracţiunea de conflict de interese.

Astfel, „Obiectul principal al protocolului în constituie cooperarea în realizarea atribuţiilor ce revin celor două instituţii, în cadrul procedurilor de verificare a integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Semestrial, părţile se vor reuni pentru analize şi evaluarea modului de implementare al protocolului. Scopul analizei îl constituie îmbunătăţirea activităţii inspectorilor de integritate precum şi a organelor de urmărire penală.

Ineditul acestui proiect constă în competenţa ce-i revine Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a examina legalitatea soluţiilor de neurmărire penală dispusă în cauzele înregistrate ca urmare a sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate, iar în situaţia în care le va considera netemeinice şi nelegale le va putea infirma.

Protocolul încheiat îşi propune, totodată, ca anual părţile semnatare să organizeze în comun forme de pregătire profesională vizând asigurarea unui înalt grad de profesionalism în instrumentarea situaţiilor de conflict de interese şi incompatibilitate, în scopul asigurării exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro