JURIDICE FLUX (Ultimele titluri)
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

AMR despre respingerea de catre senatori a proiectului legii practicii neunitare

03.11.2011 | JURIDICE.ro

Asociatia Magistratilor din Romania a dat publicitatii joi, 3 noiembrie 2011, un comunicat cu privire la respingerea proiectului de lege al promovarii practicii neunitare de catre Senat:

„Asociaţia Magistraţilor din România se simte obligată să semnaleze opiniei publice, societăţii civile, mass-mediei şi nu în ultimul rând factorilor responsabili de conducerea acestei ţări că votul Senatului din şedinţa din 31.10.2011 privind respingerea proiectului de lege al promovării practicii unitare şi de modificare şi completare a Legii nr. 304/2004, a codurilor de procedură civilă şi de procedură penală reprezintă un act de voinţă politică ostil la adresa eforturilor întreprinse, inclusiv de magistratura română, pentru o reală reformă a justiţiei.

Îngrijorarea factorilor politici cu privire la conţinutul viitorului Raport al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, criticile acerbe aduse justiţiei pentru eşecurile politicului de a realiza integrarea României în spaţiul Schengen constituie atitudini de paradă mascată care trebuie sancţionate public.

Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare a recomandat încă din 2010 României, şi aceasta s-a obligat, ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să funcţioneze mai eficient ca instanţă de casaţie şi să se ocupe de unificarea jurisprudenţei întrucât, potrivit raportorilor, reformele nu sunt suficient de aprofundate pentru a combate cu succes efectele practicii neunitare, în detrimentul justiţiabilului şi decredibilizării actului de justiţie.

Noile coduri de procedură, atât de mult clamate, sunt deficitare şi sub aspectul lipsei dispoziţiilor legale care să garanteze, într-un proces coerent, natural, logic şi structurat, unificarea practicii judiciare. Or, proiectul de lege recent respins, cu o motivare hilară, care traduce ignoranţă şi superficialitate, avea menirea de a răspunde cerinţelor imediate, cu anihilarea lacunelor legislative.

Tributari disciplinei de partid, senatorii, prin votul lor, au dat dovadă de necunoaştere sau rea-voinţă, desconsiderare şi lipsă de responsabilitate faţă de eforturile inclusiv europene investite în procesul major de elaborare a acestui proiect susţinut prin fonduri europene, ce a însumat munca a sute de judecători şi procurori, a asociaţiilor profesionale şi care, finalizat şi asumat la nivel naţional, reprezenta îndeplinirea unui angajament al clasei politice româneşti pentru o reală reformă în justiţie.

Încă o dovadă că interesul politicului este de a menţine justiţia în postura de „ţap ispăşitor”, expusă criticilor nedrepte, insidioase şi iresponsabile, că reformarea justiţiei este doar prin voinţa politică un simulacru, că actele aşa-zis „reformatoare” promovate sunt doar cele care slujesc interese politice şi care ignoră conştient dreptul românului la o justiţie dreaptă, democrată şi independentă.

Avem convingerea că magistratura română, cu susţinerea internaţională, inclusiv a factorilor decizionali ai Comisiei Europene, va găsi resursele să înfrângă conduita disimulată a celor care pretind reforma, dar care, în realitate, constituie o frână mascată în declaraţii de circumstanţă şi interese politice de moment.”


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan