Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

AMR despre respingerea de catre senatori a proiectului legii practicii neunitare
03.11.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asociatia Magistratilor din Romania a dat publicitatii joi, 3 noiembrie 2011, un comunicat cu privire la respingerea proiectului de lege al promovarii practicii neunitare de catre Senat:

„Asociaţia Magistraţilor din România se simte obligată să semnaleze opiniei publice, societăţii civile, mass-mediei şi nu în ultimul rând factorilor responsabili de conducerea acestei ţări că votul Senatului din şedinţa din 31.10.2011 privind respingerea proiectului de lege al promovării practicii unitare şi de modificare şi completare a Legii nr. 304/2004, a codurilor de procedură civilă şi de procedură penală reprezintă un act de voinţă politică ostil la adresa eforturilor întreprinse, inclusiv de magistratura română, pentru o reală reformă a justiţiei.

Îngrijorarea factorilor politici cu privire la conţinutul viitorului Raport al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, criticile acerbe aduse justiţiei pentru eşecurile politicului de a realiza integrarea României în spaţiul Schengen constituie atitudini de paradă mascată care trebuie sancţionate public.

Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare a recomandat încă din 2010 României, şi aceasta s-a obligat, ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să funcţioneze mai eficient ca instanţă de casaţie şi să se ocupe de unificarea jurisprudenţei întrucât, potrivit raportorilor, reformele nu sunt suficient de aprofundate pentru a combate cu succes efectele practicii neunitare, în detrimentul justiţiabilului şi decredibilizării actului de justiţie.

Noile coduri de procedură, atât de mult clamate, sunt deficitare şi sub aspectul lipsei dispoziţiilor legale care să garanteze, într-un proces coerent, natural, logic şi structurat, unificarea practicii judiciare. Or, proiectul de lege recent respins, cu o motivare hilară, care traduce ignoranţă şi superficialitate, avea menirea de a răspunde cerinţelor imediate, cu anihilarea lacunelor legislative.

Tributari disciplinei de partid, senatorii, prin votul lor, au dat dovadă de necunoaştere sau rea-voinţă, desconsiderare şi lipsă de responsabilitate faţă de eforturile inclusiv europene investite în procesul major de elaborare a acestui proiect susţinut prin fonduri europene, ce a însumat munca a sute de judecători şi procurori, a asociaţiilor profesionale şi care, finalizat şi asumat la nivel naţional, reprezenta îndeplinirea unui angajament al clasei politice româneşti pentru o reală reformă în justiţie.

Încă o dovadă că interesul politicului este de a menţine justiţia în postura de „ţap ispăşitor”, expusă criticilor nedrepte, insidioase şi iresponsabile, că reformarea justiţiei este doar prin voinţa politică un simulacru, că actele aşa-zis „reformatoare” promovate sunt doar cele care slujesc interese politice şi care ignoră conştient dreptul românului la o justiţie dreaptă, democrată şi independentă.

Avem convingerea că magistratura română, cu susţinerea internaţională, inclusiv a factorilor decizionali ai Comisiei Europene, va găsi resursele să înfrângă conduita disimulată a celor care pretind reforma, dar care, în realitate, constituie o frână mascată în declaraţii de circumstanţă şi interese politice de moment.”

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.