Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

INFO-CSM, 2 noiembrie 2011

3 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro

Reformarea şi eficientizarea sistemului judiciar, recâştigarea încrederii în justiţie, consolidarea independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a procurorilor şi îmbunătăţirea imaginii justiţiei, acestea sunt cuvintele-cheie ale proiectelor depuse de candidaţii pentru un post de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cei cinci procurori, a căror candidatură a fost validată de Comitetul Electoral Permanent, concurează pentru postul care va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

Primele adunări generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor se vor desfăşura, la data de 15 noiembrie, orele 13.00, la nivelul parchetelor curţilor de apel Alba Iulia, Bucureşti şi Cluj.

Mai jos, cei 5 candidați și linkuri către prezentările lor:

Ioan Marius Aron, procuror şef al secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu

– Ştefan Crişu, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

– Bogdan Gabor, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş

– Alexandra Mihaela Şinc, prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

– Petre Dragoş Voinescu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalului Giurgiu.

Petre Dragoș Voinescu: „Proiectul meu are la bază necesitatea reformei instituţionale”

Petre Dragoş Voinescu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalului Giurgiu, candidează pentru un loc în CSM, loc ce va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

În proiectul care însoțește candidatura sa se arată:

„Consiliul Superior al Magistraturii are obligaţia să devină una dintre cele mai puternice autorităţi publice centrale. În acest sens, CSM trebuie să înlăture confuzia care se face între această instituţie, organism aflat din punct de vedere constituţional în afara sistemului judecătoresc, şi puterea judecătorească în sine, întrucât există pericolul de a acapara statutul constituţional al puterii judecătoreşti. Proiectul privind obiectivele pe care urmăresc să le realizez are la bază tocmai necesitatea reformei instituţionale împreună cu toate componentele structurale ale acesteia”, explică magistratul în expunerea de motive.

CV-ul şi proiectul aici

Alexandra Mihaela Șinc: Trebuie promovată o altă imagine a justiției

Alexandra Mihaela Şinc, prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, candidează pentru un loc în CSM, loc ce va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

În proiectul care însoțește candidatura sa se arată:

„Rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, se poate realiza, în opinia mea, atât printr-o reacţie promptă faţă de orice încercare directă de încălcare a separaţiei puterilor în stat, precum şi faţă de demersurile de natură a aduce, indirect, la acest rezultat (subfinanţarea sistemului, un discurs public defăimător la adresa magistraţilor din partea reprezentanţilor altor instituţii, punerea în discuţie a statutului procurorului), cât şi prin promovarea unei alte imagini a justiţiei decât cea prezentată în general în presă sau de reprezentanţii altor autorităţi”, îşi exprimă convingerea magistratul.

CV-ul şi proiectul aici

Bogdan Gabor: CSM ar trebui să dobândească dreptul de inițiativă legislativa

Bogdan Gabor, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, candidează pentru un loc în CSM, loc ce va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

În proiectul care însoțește candidatura sa se arată:

„Constituţia României, în art. 133 alin. 1 Cod penal, îi atribuie Consiliului Superior al Magistraturii nobilul rol de garant al independenţei justiţiei. Depinde însă de membrii acestui consiliu dacă justiţia va deveni în realitate independentă, imparţială şi cu adevărat o putere în stat”, îşi începe procurorul expunerea motivaţiei de a candida.

Proiectul pe care îl propun prezintă o abordare proprie cu privire la principalele obiective şi direcţii de acţiune ce ar trebui urmate de către întregul sistem judiciar, pentru implementarea măsurilor de reformă, pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi verificare şi recredibilizarea justiţiei”, explică Bogdan Gabor.

După ce apreciază că CSM ar trebui să dobândească, prin noua Constutiţie, dreptul de iniţiativă legislativă, magistratul conchide: „Abordarea lucidă şi pragmatică a problemelor sistemului judiciar poate duce la identificarea celor mai bune metode de rezolvare a acestor probleme şi în final, să eficientizăm şi să recredibilizăm împreună sistemul judiciar”.

CV-ul şi proiectul aici

Ștefan Crișu: Aș putea scrie un roman-fluviu despre cum se face meseria asta

Stefan Crişu, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, candidează pentru un loc în CSM, care va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

El arată, în proiectul care îi însoțește candidatura:

„Alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii implică o provocare, o responsabilitate şi o onoare deosebită. Sunt procuror de 17 ani, de la 1 octombrie 1994. În aceşti 17 ani am văzut şi auzit atâtea lucruri despre cum se face, şi mai ales cum nu se face meseria asta, încât aş putea să scriu un roman-fluviu”, îşi începe procurorul expunerea de motive şi obiective.

După ce detaliază criticile aduse actualului sistem şi propunerile de reformă, Ştefan Crişu conchide: „După 17 ani de magistratură, în ceea ce mă priveşte, odată cu aceste alegeri îmi epuizez şi speranţa de a vedea că o elită se poate schimba singură fără să fie nevoie de intervenţii externe. Este frustrant pentru mine cel puţin, să constat că partenerii noştrii europeni ne trag de mână şi ne spun, de data asta nu în mod voalat, că nu suntem pe drumul cel bun. Noi, cei din sistem ştim lucrurile acestea. Ştim chiar mult mai multe decât au constata ei. Trebuie numai să vrem acest lucru suficient de mult. Sunt convins că având sprijinul dumneavoastră, pot face ca lucrurile să se mişte în direcţia cea bună.”

CV-ul şi proiectul aici

Ioan Marius Aron: „Trebuie recâștigată încrederea în justiţie”

Ioan Marius Aron, procuror şef al secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu, candidează pentru un loc în CSM, loc ce va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

În proiectul care însoțește candidatura lui Aron se arată:

„Constatăm cu îngrijorare că sarcina CSM de garant al independenţei justiţiei este tot mai dificilă. Starea sistemului judiciar s-a degradat progresiv, după protestul magistraţilor declanşat în septembrie 2009, iar nesemnarea Pactului pentru Justiţie a fost semnalul clar al dezinteresului politic pentru reformarea reală a acestei puteri a statului”, îşi începe magistratul expunerea proiectului candidatură pentru postul vizat.

„Scopul nostru declarat este acela de reformare reală a întregului sistem, căruia să-i asigurăm statutul constituţional, funcţionalitatea completă şi complexă în beneficiul societăţii, a cărei încredere în justiţie trebuie recâştigată”, conchide Ioan Marius Aron.

CV-ul şi proiectul aici

>> sursa: INFO-CSM, 2 noiembrie 2011

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership