Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
3 comentarii

Se doreste sau nu se doreste practica unitara?
07.11.2011 | JURIDICE.ro, Georgiana IORGULESCU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 31 octombrie Senatul României a respins Proiectul de lege privind promovarea practicii unitare. Respingerea are caracter definitiv, Senatul fiind camera decizională. Propunerea normativă este rezultatul grupului de lucru constituit la Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul proiectului Phare „Unificarea jurisprudenţei instanţelor şi parchetelor din România”.

Motivele care au stat la baza acestei respingeri, cel puţin aşa cum apar acestea prezentate in Rapotul Comisiei Juridice din Senat, au în vedere modificările aduse de Legea nr. 202/2010, intitulată Legea Micii Reforme. În considerentele raportului de respingere se consideră ca fiind suficiente mecanismele prevăzute de acest act normativ în vederea realizării practicii unitare precum şi cele prevăzute în noile coduri. Guvernul  a propus, de asemenea, respingerea proiectului.

Cu toate acestea, Asociaţia Magistraţilor din România, în solicitarea de reexaminare a proiectului de lege transmisă anterior pronunţării Plenului, arată că, nici Legea nr. 202/2010 nici noile coduri de procedură, nu rezolvă problematica practicii neunitare, ba din contră, există riscul transmiterii în derizoriu al acestei instituţii, din următoarele considerente:

  • Titularii dreptului de a solicita recursul în interesul legii sunt extrem de numeroşi: 16 colegii de conducere ale curţilor de apel, colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general şi avocatul poporului, rezultând un total de 19 entităţi
  • Nu rezultă de unde vor putea cunoaşte deciziile de practică neunitară  de pe cuprinsul ţării, curţile de apel ori Avocatul Poporului?
  • Cât de eficient va fi acest instrument în condiţiile în care, în compunerea completului care urmeată să soluţioneze recursul în interesul legii, intră 21 de judecători?
  • Judecătorul poate să nu ia în considerare jurisprudenţa ICCJ, după cum poate să nu ia în calcul jurisprudenţa propriei secţii
  • Judecătorul are facultatea şi nu obligaţia de a solicita hotărâri preliminare ICCJ atunci când este chemat să dezlege o problemă nouă de drept ori doreşte să devieze de la jurisprudenţa consacrată până la acel moment

Se pare că, deşi Guvernul reclamă inexistenţa practicii unitare, mecanismul pe care îl propune este greoi şi potenţial ineficace. Guvernul critica felul în care magistraţii înţeleg conceptul de independenţă,  în sensul că soluţionează dosarele fără să ţină cont de jurisprudenţa propriei curţi ori cea a ICCJ, dar tot Guvernul propune respingerea proiectului de lege de promovare a practicii unitare pe considerentul ca încalcă principiul independenţei şi impune alinierea la jurisprudenţa ICCJ. În schimb proiectul de lege respins de către Senat conţinea mecanisme obligatorii pentru magistraţi pentru orice însemna o potenţială deviere de la jurisprudenţa ICCJ ori a chestiunilor asupra cărora ICCJ s-a pronunţat, nu numai în recursuri în interesul legii ori chestiuni prejudiciale ci şi în ceea ce priveşte deciziile adoptate de către completele specializate de unificare a practicii judiciare (vezi expunerea de motive a iniţiatorilor). În această logică răsturnată, desigur, Guvernul, in propunerea sa de respingere,  nu a pomenit nimic de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

În concluzie, în lipsa unor pârghii reale de preîntâmpinare a situaţiilor de practică neunitară, intrarea în vigoare a noilor coduri, cu multitudinea de instituţii noi, va adânci şi mai mult aleatoriul.

Georgiana IORGULESCU
Membru CSM

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti