Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Sorin Ovidiu Vantu retinut pentru delapidare si spalare de bani
07.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii luni, 7 noiembrie 2011, un comunicat in care se arata ca „in continuarea cercetărilor efectuate în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare (în dauna PETROM SERVICE S.A.) şi spălare a banilor, în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore a inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu şi Luca Liviu, începând cu data de 7.11.2011, procurori ai  Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore, începând cu data de 7.11.2011, a inculpatului ŢURCAN OCTAVIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

De asemenea, la aceeaşi dată, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de ŞUPEALĂ GHEORGHE sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare.

Probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că falimentarea controlată a PETROM SERVICE S.A. a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare  semnificativă a valorii acţiunilor. Probatoriul administrat până în prezent a relevat că falimentarea controlată a PETROM SERVICE SA a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Din ansamblul probelor administrate a mai rezultat că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, în perioada 2008 – 2009, cu banii PETROM SERVICE S.A., a unor acţiuni   supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au instituit, în cauză, măsura sechestrului asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane şi extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare) în vederea recuperării prejudiciului. În cauză au fost efectuate,  sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenţă judiciară internaţională (comisii rogatorii) al căror rezultat a fost comunicat în cursul lunii octombrie 2011.

Rezultatele comisiilor rogatorii, au relevat până în prezent că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor a avut loc după 3 zile, iar preţul achitat de S.C. Petromservice S.A. a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit. Având în vedere că valoarea la bursă a unei acţiuni reprezintă valoarea de piaţă a acesteia, iar informaţia este publică şi orice persoană interesată poate achiziţiona titlul de valoare la acest preţ, diferenţa dintre preţul plătit de S.C. Petromservice S.A. şi valoarea de bursă a acţiunilor, în cuantum de 83.163.165 euro, reprezintă prejudiciul produs societăţii şi, indirect, acţionarilor minoritari, precum şi bugetului consolidat al statului, în calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de 5 ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăţi diferite.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul tehnic şi operativ al Serviciului Român de Informaţii, şi al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti.

În prezent procurorii continuă audierile de persoane.” se arata in comunicat PICCJ.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti