Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-CSM, 7 noiembrie 2011


8 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Şapte ambasadori, interesaţi de justiţia din România

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au discutat azi, în cadru restrâns, cu reprezentanți ai Înaltului Consiliu pentru Justiţie, cu ocazia unui dineu oferit de Ambasadorul Regatului Belgiei în România.

Alături de membrii delegaţiei belgiene, prezentă în Româniala invitaţia CSM, au participat la întrunire şi ambasadorii Canadei, Danemarcei, Lituaniei, Marii Britanii, Suediei şi Spaniei, care şi-au manifestat interesul faţă de recentele decizii ale CSM privind eficientizarea justiţiei.

Din partea CSM au participat judecătorii Horaţius Dumbravă (preşedintele CSM), George Bălan (vicepreşedintele CSM), Livia Stanciu (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Oana Schmidt-Hăineală, Mircea Aron, Cristi Danileţ, Ana Lăbuş, Adrian Toni Neacşu și Alexandru Şerban.

Dumbravă: „Magistraţii nu au numai drepturi, ci şi responsabilităţi”

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Dumbravă, a pus accentul pe responsabilitatea magistraţilor în gestionarea actului de justiţie şi în eficientizarea sistemului judiciar.

„Sunt probleme în sistemul judiciar comune celor două ţări, iar ele pot să îşi găsească aceleaşi soluţii. Trebuie să pornim de la ideea că magistraţii nu au numai drepturi, ci şi responsabilităţi. Sistemele de justiţie europene au ajuns la maturitatea necesară de a nu se plânge tot timpul de lipsa banilor”, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Dumbravă.

În acest sens, preşedintele CSM a făcut referire la declaraţia de la Vilnius privind responsabilităţile magistraţilor pentru munca pe care o depun.

Geert Vervaeke: „Sistemul de justiţie este sub o permanentă presiune”

La rândul lui, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Justiţie din Belgia, Geert Vervaeke, a făcut apel la principiul independenţei magistraţilor şi şi-a exprimat dorinţa ca toate sistemele de justiţie europene să aplice aceeaşi legislaţie.

„După mine, independența justiției trebuie să constea în puterea magistraților de a lua decizii în mod independent. Dar această putere, absolut necesară, nu trebuie să fie înţeleasă în mod greşit. Nu putem să refuzăm o colaborare cu ministerul pentru a creşte eficienţa sistemului. Ştim cu toţii că sistemul de justiţie este sub o permanentă presiune şi din cauza proliferării legilor. Eu cred însă că trebuie să avem cu toţii aceeaşi justiţie, cea europeană, bazată pe o singură legislaţie. Doar aşa ne vom putea ajuta cu adevărat între noi”, a declarat magistratul belgian.

Urmează vizita la plenul CSM

Delegaţia belgiană va participa mâine, 8 noiembrie, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi se va întâlni cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Programul delegaţiei belgiene a inclus o serie de întâlniri cu reprezentaţii Curţii de Apel Braşov şi ai Tribunalului Braşov şi, în cursul zilei de astăzi, cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea.

Tot astăzi, magistraţii belgieni sunt invitaţi la o cină oferită de preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă.

30 de zile de infocsm

În perioada 9 octombrie 2011 – 7 noiembrie 2011, de când avem date statistice referitoare la site-ulinfocsm, articolele publicate pe acest site au avut 22.525* de vizualizări.

Cele mai multe vizualizări, 2.064, s-au înregistrat în data în data de 1 noiembrie 2011.

Magistraţii belgieni, aşteptaţi la plenul CSM

O delegaţie a Înaltului Consiliul pentru Justiţie din Belgia va participa mâine, 8 noiembrie, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul şedinţei, magistraţii belgieni vor avea discuţii referitoare la sistemele de recrutare şi numire a magistraţilor în cele două ţări şi controlul extern al sistemului judiciar. Cu acest prilej, vor fi prezentate şi progresele înregistrate în ultima perioadă de CSM în domeniile de interes în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Membrii delegaţiei belgiene se vor întâlni mâine şi cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

CSM îşi propune ca în perioada următoare, pe lângă participarea activăla activităţile Reţelei Europenea Consiliilor Judiciare, să intensifice relaţiile bilaterale cu instituţiile omologe, în vederea consolidării schimbului de experienţă şi a preluării celor mai bune practici organizaţionale şi în domeniul reformei judiciare.

Programul delegaţiei belgiene, prezentă în vizită în Româniala invitaţia CSM, a inclus o serie de întâlniri cu reprezentaţii Curţii de Apel Braşov şi ai Tribunalului Braşov şi, în cursul zilei de astăzi, cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea.

Tot astăzi, reprezentanţii CSM vor participa la alături de colegii belgieni la un prânz oferit de Ambasadorul Regatului Belgiei în România, iar seara sunt invitaţi la o cină oferită de preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă.

>> sursa: Info CSM, 7 noiembrie 2011

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică