Dreptul securităţii sociale

Facilitati fiscale pentru achitarea de catre persoanele fizice a contributiei pentru asigurarile de sanatate


8 noiembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul securității sociale, Fiscalitate, Noutăți legislative, Transporturi

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 787 din data de 7 noiembrie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Ordinul se aplica pentru obligatiile de plata, reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF.

Facilitatile prevazute de actul normativ se acorda de catre casele de asigurari sociale de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, de Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si de Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru obligatiile de plata stabilite de fiecare dintre acestea.

In temeiul art. XI din OG nr. 30/2011, se stabileste ca, pentru obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor de plata principale mentionate anterior, restante la data de 31 august 2011, se acorda urmatoarele facilitati
– anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile de plata principale si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011;
– reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 30 iunie 2012.

Actul normativ precizeaza ca prin obligatii de plata principale restante la data de 31 august 2011 se intelege obligatiile de plata care sunt mentionate in declaratiile contribuabilului depuse pana la data de 31 august 2011 si decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data.

Prin dobanzi aferente obligatiilor principale intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora.

Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute de actul normativ sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006-30 iunie 2010.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică