Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Presedintele ANOFM trimis in judecata pentru luare de mita


10 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BIAN SILVIUîn stare de arest preventiv, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă până în data de 17.10.2011, când a fost revocat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată;

ŢICHINDELEAN ALEXANDRA MARIA, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

RISTEA CRISTACHE, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

Starea de fapt, retinuta in rechizitoriu, potrivit unui comunicat al DNA: Începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect.

În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii au fost remişi lui Bian Silviu de către inculpatul Ristea Cristache, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

De asemenea, inculpata Ţichindelean Alexandra Maria, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Bian Silviu în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate.

La data de 16 octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bian Silviu pe un termen de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii