« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Intalnire informala a judecatorilor Curtii Constitutionale cu presedintele Traian Basescu. Subiectele abordate
09.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

În considerarea necesităţii dialogului dintre instituţiile statului, la invitaţia Curţii Constituţionale, domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, a participat la o întâlnire informală cu judecătorii instanţei constituţionale, potrivit unui comunicat al Curtii Constitutionale. Tema întâlnirii a constituit-o existenţa în dreptul pozitiv românesc a numeroase acte normative emise de legiuitorul, primar sau delegat, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

Astfel, „Neclaritatea acestor norme a generat o aplicare neunitară, cu implicaţii majore în societate, ceea ce a pus Curtea Constituţională, în calitatea sa de garant al Legii fundamentale, în situaţia de a interpreta aceste norme şi de a oferi soluţii care să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

De asemenea, discuţia a avut ca obiect cooperarea celor două instituţii cu privire la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei României, în data de 8 decembrie 2011, precum şi cele ocazionate de împlinirea a 100 de ani de existenţă a controlului judecătoresc de constituţionalitate în România şi a 20 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, evenimente ce se vor desfăşura în luna iunie 2012.

Întâlnirea s-a desfăşurat în spiritul dialogului loial între instituţiile statului, cu respectarea dispoziţiilor art.80 alin.(2), art.142 alin.(1) şi art.145 din Constituţie.”, se precizeaza in comunicat.

La plecare, presedintele Traian Basescu a declarat, potrivti HotNews.ro: „Am discutat probleme de constitutionalitate in general. Pana la urma, am fost la Curtea Constitutionala, nu la Parlament. Impreuna am discutat nevoia imbunatatirii calitatii actelor normative ca sa nu se mai creeze confuzii in instante. A fost o intalnire interinstitutionala normala. A fost o invitatie a presedintelui Curtii Constitutionale careia i-am dat curs cu placere.

Cel mai tare ne lovim de neclaritatile din actele normative. Fie ca vorbim de unele ordonante si ordonante de urgenta, fie ca vorbim de unele legi trecute prin Parlament si care prin amendare creeaza confuzie sau contradictie cu legi existente. Aici, in acest perimetru, a fost discutia.”

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD