Ambasadorul Marii Britanii: actualul CSM e pe calea cea buna
10 noiembrie 2011 | JURIDICE.roPotrivit unui comunicat semnat de jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, marti, 8 noiembrie 2011, Horaţius Dumbravă, şi vicepreşedintele CSM, George Bălan, au avut o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Martin Harris, şi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenţa Sa Mark H. Gitenstein. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Au fost abordate ultimele evoluţii în reforma sistemului judiciar din România, precum şi aspecte legate de implementarea noilor Coduri juridice, măsuri de combatere a corupţiei, integritate şi resursele umane din sistem, atât în contextul apropiatei misiuni de evaluare a Comisie Europene în cadrul MCV, cât şi sub aspectul relaţiilor dintre ţările noastre. A fost menţionată şi necesitatea unei mai bune prioritizări a judecării cauzelor de înaltă corupţie, mai ales în contextul în care există riscul de prescriere specială în anumite cazuri. Preşedintele CSM a subliniat faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face deja mari eforturi în acest sens.
Astfel, „Cei doi ambasadori au apreciat importanţa şi necesitatea cooperării dintre puterile judecătorească, executivă şi legislativă, care nu trebuie să se afle pe poziţii adverse. Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a precizat că un prim pas în vederea unei cooperări instituţionale mai active a fost făcut la discuţiile tehnice care au avut loc săptămâna trecută la reuniunea Comisiei MCV, desfăşurată la sediul Ministerului Justiţiei, cu atât mai mult cu cât CSM a făcut deja primii paşi conveniţi în planul de acţiune pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, adoptat recent de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele CSM a oferit de asemenea clarificări cu privire la investigaţia demarată în legătură cu Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Daniel Morar. Domnul Procuror-şef nu este el însuşi investigat, dar CSM analizează aserţiunile domnului Procuror şef despre activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ambasadorul Marii Britanii a declarat că actualul CSM este pe calea cea bună, arătând că eforturile CSM în procesul de reformă şi de eficientizare a sistemului judiciar şi de creştere a eficienţei sunt cruciale pentru succesul României în cadrul MCV. Ambasadorul Statelor Unite a adăugat, la rândul lui, că urmăreşte cu interes şi susţine toate aceste eforturi. Cei doi Ambasadori au subliniat importanţa unui sistem juridic calitativ pentru încurajarea investiţiilor străine în România. În acest sens, cei doi înalţi oficiali au apreciat în mod deosebit iniţiativa CSM de a propune modificarea legislaţiei privind pensiile speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, dar şi eforturile de întărire a Inspecţiei Judiciare.
Înalţii oficiali au declarat că sunt gata să ofere sprijin pentru continuarea reformei în sistemul judiciar. Ambasadorii Statelor Unite şi Marii Britanii şi-au manifestat deplina disponibilitate pentru dialog şi au convenit cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii continuarea acestui gen de întâlniri.”, se precizeza in comunicat.