Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ambasadorul Marii Britanii: actualul CSM e pe calea cea buna
10.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat semnat de jud. Horatius Dumbrava, presedintele CSM, marti, 8 noiembrie 2011, Horaţius Dumbravă, şi vicepreşedintele CSM, George Bălan, au avut o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Martin Harris, şi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenţa Sa Mark H. Gitenstein. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Au fost abordate ultimele evoluţii în reforma sistemului judiciar din România, precum şi aspecte legate de implementarea noilor Coduri juridice, măsuri de combatere a corupţiei, integritate şi resursele umane din sistem, atât în contextul apropiatei misiuni de evaluare a Comisie Europene în cadrul MCV, cât şi sub aspectul relaţiilor dintre ţările noastre. A fost menţionată şi necesitatea unei mai bune prioritizări a judecării cauzelor de înaltă corupţie, mai ales în contextul în care există riscul de prescriere specială în anumite cazuri. Preşedintele CSM a subliniat faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face deja mari eforturi în acest sens.

Astfel, „Cei doi ambasadori au apreciat importanţa şi necesitatea cooperării dintre puterile judecătorească, executivă şi legislativă, care nu trebuie să se afle pe poziţii adverse. Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a precizat că un prim pas în vederea unei cooperări instituţionale mai active a fost făcut la discuţiile tehnice care au avut loc săptămâna trecută la reuniunea Comisiei MCV, desfăşurată la sediul Ministerului Justiţiei, cu atât mai mult cu cât CSM a făcut deja primii paşi conveniţi în planul de acţiune pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, adoptat recent de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele CSM a oferit de asemenea clarificări cu privire la investigaţia demarată în legătură cu Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Daniel Morar. Domnul Procuror-şef nu este el însuşi investigat, dar CSM analizează aserţiunile domnului Procuror şef despre activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ambasadorul Marii Britanii a declarat că actualul CSM este pe calea cea bună, arătând că eforturile CSM în procesul de reformă şi de eficientizare a sistemului judiciar şi de creştere a eficienţei sunt cruciale pentru succesul României în cadrul MCV. Ambasadorul Statelor Unite a adăugat, la rândul lui, că urmăreşte cu interes şi susţine toate aceste eforturi. Cei doi Ambasadori au subliniat importanţa unui sistem juridic calitativ pentru încurajarea investiţiilor străine în România. În acest sens, cei doi înalţi oficiali au apreciat în mod deosebit iniţiativa CSM de a propune modificarea legislaţiei privind pensiile speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, dar şi eforturile de întărire a Inspecţiei Judiciare.

Înalţii oficiali au declarat că sunt gata să ofere sprijin pentru continuarea reformei în sistemul judiciar. Ambasadorii Statelor Unite şi Marii Britanii şi-au manifestat deplina disponibilitate pentru dialog şi au convenit cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii continuarea acestui gen de întâlniri.”, se precizeza in comunicat.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti