« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive
11.11.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 796 din data de 10 noiembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare.

Legea stabileste cadrul legal aplicabil preparatelor, substantelor, plantelor, ciupercilor sau combinatiilor acestora, susceptibile sa aiba efecte psihoactive, asemanatoare celor determinate de substantele sau preparatele stupefiante ori psihotrope, plantele sau substantele aflate sub control national, altele decat cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative in vigoare, si instituie masuri de prevenire, control si combatere a consumului in vederea protejarii sanatatii populatiei de actiunile negative ale acestora.

Potrivit actului normativ, orice operator ce desfasoara sau intentioneaza sa desfasoare operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar daca scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decat cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative in vigoare, are obligatia de a solicita autorizarea de catre A.N.S.V.S.A.

Autorizatia atesta ca produsul nu este substitut, in urma efectuarii unor analize si evaluari de catre laboratoarele specializate in acest sens.
Autorizarea este necesara si in cazul in care operatiunile cu produse se desfasoara prin intermediul mijloacelor electronice.

Legea prevede sanctiuni de natura penala sau contraventionala pentru nerespectarea prevederilor instituite prin aceasta.

Astfel, de exemplu, fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in condiitile prezentei legi, efectueaza operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

De asemenea, tot in categoria infractiuni se inscrie si publicitatea facuta oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive, fapta care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

Prevederile referitoare la obtinerea autorizatiei se aplica in mod corespunzator si operatorilor care, la data intrarii in vigoare a legii desfasoara operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, acestia fiind obligati sa ceara reautorizarea in termen de o zi de la data intrarii in vigoare a normelor de aplicare ale legii.

 
Secţiuni: C. administrativ, C. contravențional, Dreptul securitatii sociale, Lege 9, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD