Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Reglementarea inspectiei economico-financiare la operatorii economici cu capital de stat


14.11.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: C. administrativ, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 799 din data de 11 noiembrie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2011 privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economici.

Prin reglementarea sistemului de inspectie economico-financiara, actul normativ delimiteaza competentele de control intre Ministerul Finantelor Publice si Curtea de Conturi, in scopul intăririi disciplinei bugetare si economico-financiare la operatorii economici.

Inspectia economico-financiara se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice, prin structurile sale de specialitate, la regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar.

Prin activitatea de control se verifica modul de implementare a masurilor de crestere a veniturilor, de reducere a cheltuielilor si de diminuare a arieratelor, respectarea reglementarilor economico-financiare si contabile, precum si fundamentarea si justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subventionarea unor produse sau sustinerea unor activitati, stabilind erori si deficiente in activitatea economico-financiara pentru a le remedia si a le evita in viitor, precum si stabilirea obligatiilor catre bugetul general consolidat, cu exceptia celor fiscale.

Actul normativ reglementeaza in mod detaliat:
– atributiile, competentele si obiectivele inspectiei economico-financiare;
– exercitarea inspectiei economico-financiare (control ex-ante, control operativ si control ex-post, separat sau combinat);
– cadrul metodologic de efectuare a inspectiei economico-financiare;
– intocmirea actelor de inspectie economico-financiara si valorificarea constatarilor inscrise in acestea;
– obligatiile operatorilor economici verificati;
– contraventiile, sanctiunile si caile de atac.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti