« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Recurs in interesul legii ref. exercitarea profesiei de consilier juridic
27.11.2006 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial nr. 936 din 20 noiembrie 2006 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 22/2006 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Recursul in interesul legii a fost prilejuit de aplicarea neunitara a a dispozitiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in cazul cererilor de autorizare a constituirii si de inmatriculare a societatilor comerciale avand ca obiect de activitate consultanta, asistenta si reprezentare juridica.

Astfel, unele instante au admis cererile formulate de consilieri juridici si, pe cale de consecinta, au autorizat constituirea si au dispus inmatricularea in registrul comertului a unor societati comerciale avand ca obiect unic de activitate desfasurarea de activitati juridice constand in asistenta, consultanta, reprezentare juridica si redactare de documente juridice, motivandu-se ca prevederile art. 21 din Statutul profesiei de consilier juridic permit infiintarea de persoane juridice, cu caracter de societate profesionala, de catre unul sau mai multi consilieri juridici inscrisi in tabelele tinute de colegiile teritoriale.

Alte instante, dimpotriva, au respins asemenea cereri, motivand ca, in raport cu dispozitiile art. 3 si 4 din Codul comercial, prin care sunt definite faptele de comert, activitatile juridice nu constituie acte sau fapte de comert.

Curtea a stabilit ca aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

In esenta, argumentele Curtii au fost urmatoarele:

In baza dispozitiilor art. 2 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, profesia de consilier juridic se exercita fie pe baza unui raport de serviciu, in conditiile prevazute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, fie pe baza unui raport juridic de munca, in urma incheierii unui contract individual de munca in conformitate cu reglementarile din Codul muncii.

Pe de alta parte, din dispozitiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 188/1999,precum si ale art. 10 si 11 din Legea nr. 514/2003 rezulta ca exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu profesia de avocat sau cu constituirea de societati comerciale de orice fel.

De altfel, activitatile de asistenta, consultanta, de reprezentare juridica si de redactare de documente juridice nu fac parte din faptele de comert enumerate in cadrul punctelor 1-20 de la art. 3 din Codul comercial si nici nu sunt susceptibile de a fi considerate ca avand un atare caracter in raport cu prevederile art. 4 din acelasi cod.

In plus, Legea nr. 514/2003 nu contine nicio norma care sa ingaduie organizarea si asocierea consilierilor juridici in societati comerciale avand ca obiect desfasurarea de activitati juridice.. Prin urmare, dispozitiie art. 21 din Statutul profesiei de consilier juridic, adoptat de Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilieri Juridici din Romania din data de 10 martie 2004, care permit functionarea persoanei juridice infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituita de catre unul sau mai multi consilieri juridici inscrisi in Tabloul tinut de colegiile teritoriale, cu caracter de societate profesionala, cu unic obiect de activitate, respectiv activitati juridice (consultanta si reprezentare juridica, exclusiv activitati atribute speciale ale altor profesii juridice) cod CAEN 7411″, contravin prevederilor Legii nr. 514/2003, precum si dispozitiilor de ansamblu ale Legii nr. 31/1990, potrivit careia activitatile juridice de consultanta si de reprezentare juridica nu sunt considerate acte sau fapte de comert.

Activitatile juridice de consultanta, de reprezentare si asistenta juridica, precum si de redactare de acte juridice, inclusiv a actiunilor introductive in instanta, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor, apararea si reprezentarea cu mijloace juridice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice, in raporturile cu autoritatile publice, cu institutiile si cu orice persoana romana sau straina, constituie, dupa caz, activitati specifice profesiei de avocat, profesiei de notar public sau celei de executor judecatoresc. Esre incontestabil ca anumite activitati juridice, cum sunt cele de reprezentare juridica, de redactare a unor acte juridice, de formulare de actiuni, de exercitare si motivare a cailor de atac, pot fi indeplinite de consilierii juridici, dar astfel de activitati le sunt permise a le presta numai in conditiile reglementate prin art. 1-4 din Legea nr. 514/2003, adica in calitatea lor de functionari publici sau de angajati, cu contract individual de munca, la o persoana juridica de drept public sau privat.

Textul art. 21 din Statutul consilierilor juridici contravine si normelor cu caracter imperativ inscrise in art. 67-81 din Codul de procedura civila, care se refera la modul de reprezentare a partilor in instanta si la asistenta judiciara.

Redam dispozitivul hotararii:
„Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 46 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste:
Cererile de autorizare a constituirii si de inmatriculare a societatilor comerciale de consultanta, asistenta si reprezentare juridica sunt inadmisibile.
Obligatorie, pentru instante, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 iunie 2006.”

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD