Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Unificarea practicii judiciare in materia infractiunilor de trafic de persoane – Baia Sprie, 17-18 noiembrie 2011
14.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş organizează, în zilele de 17 și 18 noiembrie 2011,  la Baia Sprie – în Sala de consiliu a Hotelului Complex Turist “Șuior”, cea de-a patra întâlnire regională cu tema Unificarea practicii judiciare în materia infracţiunilor de trafic de persoane. Criterii de individualizare a pedepselor. Metode investigative. Măsuri preventive. Aprecierea pericolului concret pentru ordinea publică, posibile criterii de apreciere. Aplicare şi interpretare unitară a arestării preventive  în raport cu dispoziţiile actuale şi  noile coduri penal şi de procedură penală.

Evenimentul este rezultatul protocolului dintre  Ministerul Public și Uniunea Națională a Judecătorilor din România, în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii şi  se înscrie pe linia priorităților stabilite pentru justiție în anul 2011.

Astfel, se urmărește creşterea eficienţei în combaterea infracţionalităţii contra persoanei precum şi asigurarea celerităţii judecării proceselor, unificarea practicii judiciare, atât prin prisma dispoziţiilor legale actuale, cât şi în perspectiva aplicării dispoziţiilor din noile coduri penal şi de procedură penală, inclusiv sub aspectul problematicii referitoare la întrebarea preliminară adresată Curţii Europene de Justiţie. De asemenea, sunt aprofundate metodele şi modalităţile de cooperare interinstituţională  necesare obţinerii unor rezultate pozitive în domeniile enunţate.

Vor rosti alocuţiuni de deschidere doamna Laura Codruța Kövesi – Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Livia Stanciu – preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamnul Marius Iacob –  Prim Adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii.

La  lucrări participă judecători de la Curţile de Apel Cluj şi Oradea, procurori ai parchetelor de pe lângă acestea, procurori din cadrul structurilor teritoriale ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, poliţişti, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv ai Inspecţiei  Judiciare), Agentul Guvernamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental al Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Criminalistică, precum şi ai unor organizaţii nonguvernamentale specializate  în protecţia victimelor traficului de persoane.

Unificarea practicii judiciare în această materie, metodele investigative, aplicarea şi interpretarea unitară în raport cu dispoziţiile actuale şi cele din noile coduri penal şi de procedură penală, arestarea preventivă în raport cu noile dispoziţii ale codului de procedură penală, principii şi cerinţele consacrate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului privind aplicarea art. 5 paragraf 3 din Convenţie, specificul victimei traficului de persoane, criteriile de apreciere ale pericolului concret pentru ordinea publică la luarea măsurii arestării preventive, individualizarea pedepselor au reprezentat suportul întâlnirilor regionale anterioare.

Reamintim că, atât la prima întâlnire de lucru, de la Bucureşti, din perioada mai 2011, cât şi la următoarele de la Sibiu, Craiova, au participat judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţi de apel, tribunale, judecătorii, procurori, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, reprezentanţi ai Agentului Guvernamental la Curtea europeană a drepturilor omului, ai Curţii de justiţie a comunităţilor europene, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia victimelor infracţiuni de trafic persoane.

Organizarea dezbaterilor de lucru dintre judecători, procurori, poliţişti şi reprezentanţii instituţiilor ce au competenţe judiciare, pe teme de interes au fost argumente ale parteneriatului MINISTERULUI PUBLIC, UNIUNII NATIONALE ALE JUDECATORILOR DIN ROMANIA care beneficiază de colaborarea CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, fiind întemeiate pe:

– asigurarea celerităţii judecării proceselor şi unificarea practicii judiciare, atât prin prisma dispoziţiilor legale actuale, cât şi în perspectiva noilor coduri penal şi de procedură penală;

– problematica spălării banilor ca infracţiuni autonome, procedura întrebării preliminare adresate Curţii de justiţie a comunităţilor europene, criterii de individualizare a pedepselor şi criterii de apreciere a pericolului concret pentru ordinea publică.

Sinteza întâlnirii regionale va fi, ulterior, publicată pe site-ul Ministerului Public www.mpublic.ro la rubrica evenimente, pe site-ul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Consiliului Superior al Magistraturii, www.csm1909.ro şi pe site-ul www.juridice.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti