Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Principiul nemijlocirii probelor. Admisibilitatea mijloacelor de proba extrajudiciare
16.11.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: C. administrativ, Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5115 din 13 noiembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea unor acte administrative-fiscale) că, în vederea  respectării principiului nemijlocirii, care reprezintă un principiu fundamental al procesului civil, probele trebuie să aibă caracter judiciar. Prin derogare de la acest principiu, pot fi folosite în cadrul procesului şi mijloace de probă extrajudiciare, dar numai în cazul în care nu pot fi administrate probe judiciare. În speţă, instanţa de fond a reluat doar concluziile raportului de expertiză întocmit într-o cauză penală ce viza săvârşirea unor infracţiuni de către reprezentanţii societăţii reclamante, deşi circumstanţele cauzei îi impuneau sa pună în discuţia părţilor efectuarea unui raport de expertiză în care să stabilească obiectivele în funcţie de cele consemnate în decizia organului fiscal. Pentru aceste motive, judecătorii Înaltei Curţi au dispus admiterea recursului, casarea cauzei şi trimiterea acesteia spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti