Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-CSM, 16 noiembrie 2011


17 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

* * *

Trei procurori, în cursă pentru un loc în CSM

Ioan Marius Aron, procuror şef al secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu, Petre Dragoş Voinescu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București şi Bogdan Gabor, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, sunt cei trei candidaţi aleşi pentru ocuparea unui loc în CSM, care va deveni vacant începând cu luna martie a anului viitor, odată cu finalizarea mandatului procurorului Dimitrie Bogdan Licu.

Primele adunări generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor au avut loc, ieri, la nivelul parchetelor curţilor de apel Alba Iulia, Bucureşti şi Cluj.

Reformarea şi eficientizarea sistemului judiciar, recâştigarea încrederii în justiţie şi dobândirea de către CSM a dreptului de iniţiativă legislativă sunt ideile de bază ale proiectelor depuse de cei trei candidaţi pentru postul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

* * *
Magistraţii şi inspectorii ANI se specializează în verificarea averilor

Aproximativ o sută de judecători şi procurori din cadrul comisiilor de verificare a averilor organizate pe lângă curţile de apel şi inspectori ai Agenţiei Naţionale de Integritate, participă, între 14 şi 18 noiembrie, la un program special de pregătire în domeniul integrităţii şi luptei împotriva corupţiei.

Seminarul „Creşterea capacităţii sistemului judiciar românesc pentru a aborda averile nejustificate”, derulat pe trei grupuri de lucru, a câte două zile, la Predeal, se axează pe acumularea de cunoştinţe aprofundate şi competenţe pentru controlul averilor demnitarilor, funcţionarilor publici şi magistraţilor. Alţi aproximativ cincizeci de magistraţi şi inspectori sunt aşteptaţi la alte două seminari, între 7 şi 9 decembrie.

Programul este derulat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Societatea Academică Română (SAR) şi a fost aprobat prin decizia plenului CSM în şedinţa din 20 septembrie. Finanţarea pentru derularea acestui program a fost asigurată de Ambasada Statelor Unite ale Americii şi cea a Regatului Unit al Marii Britanii.

Dumbravă: „Susţin o mai bună lege ANI”

Printre participanţii la seminar s-a numărat şi preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă. „Am venit să îmi exprim încă o dată, public, susţinerea pentru o mai bună lege de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, cu atât mai mult cu cât în forma actuală a legii creează şi aşa multe probleme în aplicarea ei de către magistraţi, în special în ce priveşte funcţionarea comisiilor de cercetare a averilor. Activitatea şi rezultatele acestei instituţii sunt un capitol important al Raportului de Monitorizare şi Verificare a Comisiei Europene şi suntem la numai zece zile distanţă de întrunirea comisiei de evaluare a progreselor pe MCV”, a declarat judecătorul Dumbravă.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a detaliat mizele acestui program şi şi-a anunţat intenţia de a continua aceste programe de pregătire şi pe o altă temă importantă a luptei anticorupţiei şi integrităţii, respectiv conflictul de interese.

„Miza acestor seminarii este uniformizarea practicii, în aşa fel încât cazurile pe care ANI le aduce în faţa magistraţilor să poată să producă consecinţe juridice cât mai descurajante pentru persoanele care au încălcat legea. Pentru noi, miza este să avem eficienţă în justiţie, iar ANI să îşi poată îmbunătăţii metodele şi practica în verificarea averilor. În prezent sunt aşteptări în primul rând la nivelul cetăţeanului şi în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin semnarea Tratatului de aderare, proces în cadru căruia avem mecanismul de cooperare şi verificare. Dezideratul nostru este îmbunătăţirea practicii de ambele părţi şi le mulţumim”, a declarat secretarul general al ANI.

Laura Ştefan, expert anticorupţie, a explicat faptul că această iniţiativă a pornit de la modificările legislative care au reintrodus comisiile de verificare a averilor, ca un filtru între cel cercetat şi instanţă. „Ca în orice situaţie în care apare un astfel de filtru, apare şi riscul apariţiei practicii neunitare, cu atât mai mult cu cât această lege a fost rezultatul unor intense negocieri politice, iar multe prevederi sunt interpretabile”, a afirmat Laura Ştefan pentru infocsm.ro.

„Am iniţiat acest program cu atât mai mult cu cât avem semnale din partea comisiilor şi instanţelor că sunt interpretări diferite în multe aspecte. Pe de altă parte, raportul MCV ridică problematica pe practica unitară şi interpretarea legii şi recomandă să se facă demersuri în acest sens”, a adăugat expertul anticorupţie.

În ceea ce priveşte „valoarea adăugată” a acestor seminarii, Laura Ştefan spune că aceasta nu constă neapărat într-un produs concret, un ghid cu soluţii.

„Vrem mai degrabă ca din discuţiile din cadrul lor să vedem care sunt punctele de vedere, care este modul de gândire, iar, prin forţa argumentelor ridicate, să putem să ne cristalizăm părerile. Iar acestea să fie introduse apoi în practica acestor comisii şi a instanţelor. Dezideratul nostru este să găsim soluţia optimă în cadrul legislativ actual. Vrem să decelăm nişte reguli, un fel de regulament, conform căruia să funcţioneze comisiile şi să vedem perspectiva lor, după care să îl discutămla nivelul CSM”, a conchis Ştefan.

Doleanţele magistraţilor, la cald

În timpul lucrărilor de la Predeal, magistraţii şi inspectorii au exprimat principalele dificultăţi pe care le întâmpină în comisiile din care fac parte.

Printre acestea, crearea unei platforme/site care să conţină arhiva centralizată a hotărârilor comisiilor, Inclusiv cele de primă instanţă, nu numai irevocabile, pentru a vedea modul de gândire, tendinţele, practica, ca exerciţiu juridic, plus un grup de discuţii online, pentru unificare practicii, acordarea acces extins la hotărârile din sistemul Ecris pentru magistraţi.

Mai mult, ei au adus în discuţie şi posibilitatea degrevării parţiale a judecătorilor din comisiile de evaluare a averilor, extinderea termenului de soluţionare, apelarea la supleanţi, competenţa teritorială a comisiilor, stabilirea termenului de prescripţie şi, per ansamblu, natura juridică şi modul de reglementare a soluţiilor date de comisie.

„Cred că este important ca CSM să se implice în această materie şi salut prezenţa preşedintelui la acest seminar. Cred că este necesar ca CSM să se implice în elaborarea unui ghid pentru ca, în final, să avem o practică unitară a comisiilor de evaluare a averilor”, a spus Laura Ştefan, în timpul lucrărilor.

„Cred că aceste comisii au fost o idee foarte proastă şi spun asta în calitate de magistrat care a judecat astfel de cauze. Îmi închipui că şi dumneavoastră vă este greu să vă închipuiţi cu ce se mănâncă aceste comisii. Iar această stare de fapt a dus implicit la naşterea unei practici neunitare, iar rolul nostru este să găsim cele mai bune soluţii pentru a asigura o unificare a practicii şi poate că împreună reuşim să ajungem să atingem acest deziderat”, a împărtăşit preşedintele CSM participanţilor la seminarul de la Predeal.

„Poate, cine ştie, putem elabora un ghid orientativ, pe baza discuţiilor şi concluziilor trase în ura acestor seminarii, şi poate chiar şi un proiect de propunere legislativă în acest sens, pentru că putem face asta. Ştiu, această lege a fost un compromis politic, care a fost o soluţie foarte proastă până la urmă prin consecinţele pe care aceste prevederi le au în practica instanţelor, tocmai de aceea trebuie să găsim o soluţie adecvată”, a completat Dumbravă.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI: „Eu cred că avem infrastructura necesară ca atunci când apare o hotărâre definitivă, să o putem publica pe site-ul ANI, puteam crea o secţiune, pe care să o replicăm pe site-ul CSM şi pe care să o circulăm pentru toată lumea. Astfel, la nivelul comisiilor de cercetare a averilor să fie trimise ordonanţele de clasare şi deciziile de clasare, iar la secţiile de contencios administrativ, să ne îndrume CSM. Noi putem pune în practică asta în timp foarte scurt, de o săptâmână.”

Horaţiu Dumbravă a dat asigurări că CSM va lua în discuţie găsirea unei soluţii în acest sens. „Putem pune problema şi putem să le trimitem, avem un astfel de mecanism, nu e greu”, a spus magistratul.

În ceea priveşte elaborarea ghidului, Laura Ştefan şi-a asumat sarcina de a elabora o schiţă a celor discutate în cadrul seminariilor, care să fie baza unui document oficial în acest sens. „Până la finalul lui decembrie, putem, împreună cu INM, să redactăm un draft pe care să îl circulăm”, a afirmat Laura Ştefan.

Pe ce se bazează decizia CSM

Decizia CSM, luată pe baza solicitării Institutului Naţional al Magistraturii (INM), vizează în special recomandarea Comisiei Europene (Raportul de monitorizare privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare – MCV -, dat publicităţii în iulie 2011), care prevede, la punctul 4.4., lit. m, „adoptarea de măsuri pentru uniformizarea practicilor comisiilor de cercetare a averilor şi pentru asigurarea faptului că acestea tratează eficient cazurile, fără a aduce atingere hotărârii instanţei”.

De asemenea, decizia vine să întărească cooperarea dintre cele două instituţii pentru atingerea scopurilor din cadrul capitolul „Integritate”, scop benefic pentru activitatea sistemului în ansamblu său.

„Este prima decizie aplicată pe baza Raportului MCV, este primul pas al strategiei noastre pentru găsirea de modalităţi concrete şi coerente, precum şi o practică unitară a comisiilor de cercetare, dar şi pentru o jurisprudenţă care să dea seama de o competenţă adecvată profesională a ANI”, a declarat preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă, în urma votului plenului.

CSM a elaborat, adoptat şi este în curs de implementare re un plan de acţiune mai amplu privind conformarea faţă de recomandările MCV. De altfel, plenul CSM a decis în şedinţa de ieri, 15 noiembrie, componenţa comisiei de membri CSM care vor participa la întâlnirea tehnică de lucru cu Delegaţia Comisiei Europene privind evaluarea progreselor MCV, în 25 octombrie.

* * *
Afirmaţiile lui Vîntu, în atenția Inspecției judiciare și a CNA

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat astăzi Consiliul Național al Audiovizualului pentru mediatizarea excesivă a injuriilor aduse magistraţilor de către omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu, inculpat în dosarulPetromservice.

O altă sesizare a fost trimisă şi Inspecției judiciare a CSM, care urmează să efectueze cercetări în acest caz, întrucât afirmațiile lui Vîntu ar putea fi interpretate ca o formă de presiune asupra magistraţilor.

Decizia a fost luată după ce procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a solicitat CSM “dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin agresiunile verbale și amenințările la adresa justiției, se crează un potențial de degradare a imaginii magistraților, ca reprezentanți ai instituțiilor statului”.

Presa a relatat, în ultimele zile, declarațiile făcute de Sorin Ovidiu Vîntu  în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, investiţi cu judecarea recursului său la decizia de arestare preventivă. Acesta a spus că procurorii care l-au anchetat sunt „idioți sau rău intenționați”, adăugând: ”Dacă voi pleca acasă, voi şti cine m-a judecat, dacă mă duc în arest voi lua justiţia în mâinile mele”.

>> sursa: Info CSM, 16 noiembrie 2011

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro