Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Necomunicarea intampinarii. Sanctiune


17 noiembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 3254 din 8 decembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii băneşti) că, în cauzele comerciale se aplică cu prioritate prevederile art. 7204 C. proc. civ. care obligă pe pârât să depună întâmpinare cu cel puţin 5 zile înainte de termenul de judecată, precum si cele ale art. 7205 alin .3 C. proc. civ., conform cărora, la cererea părţii interesate, instanţa, ţinând seama de complexitatea cauzei, poate fixa un termen scurt pentru completarea întâmpinării precum şi pentru studierea acesteia de către pârât. Dispoziţiile menţionate nu reglementează pentru instanţă obligaţia de comunicare a întâmpinării şi, în consecinţă, necomunicarea întâmpinării nefiind sancţionată cu nulitatea prevăzută anume de lege, partea trebuie să invoce vătămarea pricinuită prin aceasta, conform art. 108 alin. 3 C. proc. civ., până la prima zi de înfăţişare ce i-a urmat şi înainte de a pune concluzii în fond. În speţă, s-a constatat că reclamanta apelantă a lipsit la unul din termenele de judecată şi, deşi prezentă la termenul la care cauza s-a soluţionat, aceasta nu a solicitat un termen scurt pentru a studia întâmpinarea existentă la dosar. Prin urmare, Înalta Curte a apreciat că susţinerea recurentei cu privire la încălcarea dreptului la un proces echitabil, conform primului paragraf din art. 6 CEDO, este fără temei juridic şi a respins recursul ca nefondat, menţinând ca legală decizia atacată.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii