Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Plata taxelor judiciare de timbru de catre persoanele juridice nerezidente


21 noiembrie 2011 | Razvan Nicolae MICUL
Secţiuni: CCR, Drept civil, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prin decizia 1094/2011 Curtea Constitutionala a Romaniei a solutionat exceptia de neconstitutionalitate a prev. art. 19 din cadrul Legii 146/1997, care retin: „Taxele judiciare de timbru, precum şi sumele provenite din impozitele încasate din onorariile avocaţilor, ale notarilor publici şi ale executorilor judecătoreşti se plătesc în numerar, prin virament sau în sistem on-line, în contul bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază îşi are domiciliul sau, după caz, sediul fiscal debitorul.„.

Aspectul supus analizei C.C.R., de catre o persoana juridica inmatriculata in Uniunea Europeana, interesa imposibilitatea acesteia de a achita taxa de timbru in contul unitatii administrativ teritoriale intrucat nu are un sediu permanent ori domiciliul fiscal pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul structurii administrative de la sediul sau fiscal nerealizandu-se incasarea unor asemenea taxe.

Cu toate ca nu are rolul de legislator pozitiv, Curtea Constitutionala, respingand exceptia invocata, a retinut ca „In ceea ce priveste situatia in care debitorul nu are sediul fiscal pe teritoriul Romaniei, Curtea constata ca, potrivit normelor de procedura civila, reclamantul care locuieste in strainatate va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul, alegandu-si in acest sens un reprezentant. Astfel, plata taxelor judiciare de timbru va putea fi efectuata in contul bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are sediul fiscal reprezentantul.„.

In acest context, persoanele juridice nerezidente, care sunt nevoite sa se adreseze instantelor nationale, au obligatia sa achite taxa judiciara de timbru in contul unitatii administrativ teritoriale de la sediul/domiciliul reprezentantului acestora, in virtutea deciziei precitate.

Din perspectiva Tratatului Uniunii Europene, solutia Curtii este criticabila, neexistand norme imperative care sa oblige resortisantii unui stat membru sa isi desemneze un reprezentant in fiecare stat unde sunt nevoiti sa se adreseze instantelor de judecata, mai mult, taxele astfel achitate nefiind deductibile fiscal, intrucat varsamantul nu este realizat de persoana juridica nerezidenta, fiind necesar a se lamuri si modul in care cheltuielile de judecata pot fi incredintate reclamantului nerezident, in conditiile in care taxa este platita de reprezentantul acestuia.

Razvan Nicolae MICUL

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro