Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarile Codului muncii si ale legii dialogului social | Alexandru Athanasiu (coord.)
18.11.2011 | UNIVERSUL JURIDIC

Secţiuni: Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu Modificarile Codului muncii si ale legii dialogului social (ediţie coordonată de Alexandru Athanasiu): „Atâta vreme cât noi, ca jurişti, slujim ideea de progres prin drept – factor de civilizare a relaţiei interumane şi de ameliorare a individului în raporturile sale cu ceilalţi şi în raport cu realităţi constituite – statul şi comunităţile locale -, avem datoria să fim de partea progresului. Iar ca specialişti în dreptul muncii, avem datoria de a înţelege, în primul rând, că Dreptul muncii este un drept în favoarea lucrătorului.

Dreptul muncii nu este un drept egalitarist juridic, cum e dreptul civil, dreptul muncii pune nişte accente în plus pentru lucrător, pentru că asta a fost raţiunea lui de a se naşte, altfel, locatio operarum rezolvă problema. Contractul de antrepriză sau de închiriere de servicii rezolvă din timpul romanilor problema muncii prestate în favoarea altei persoane, astfel nu era nevoie de tot acest corpus de principii.

Este de datoria noastră ca jurişti în sec. XXI în România, chiar dacă avem opţiuni diferite, să încercăm să aplicăm principiile de drept. Orice abandon al lor se răzbună în timp şi se răzbună îngrozitor, cum ne arată istoria modernă a Europei, orice abandon al principiilor se plăteşte, ca în convenţiile de anatocism, dobânda este mult mai mare decât capitalul. Noi avem datoria de a spune adevărul pe măsura priceperii noastre, pe măsura capacităţii noastre intelective, dar cu onestitate obligatorie.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti