Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
8 comentarii

Nu-i mai aparati pe magistrati!


21.11.2011 | JURIDICE.ro, Ion TURCU
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Desi este a treia putere in stat, magistratura este ponegrita, nedreptatita si lovita.

Puterea executiva a desconsiderat, in toate ocaziile, puterea judecatoreasca.

Este ignorata distinctia intre misiunea magistratului si rolul altor functionari ai statului, oricat de inalti.

Cu cat magistratul urca treptele ierarhice,cu atat orele lui de odihna se restrang, pentru ca trebuie sa studieze dosarele, sa citeasca concluziile scrise, sa studieze jurispreudenta si doctina, sa redacteze motivele sentintelor ,etc. toate acestea , in timpul sau liber.Singura lui resusra este salariul. Pentru a-si tine rangul, el trebuie sa ia masa in restaurantele  de prim ordin si sa calatoreasca cu confortul maxim.

E trist si dureros ca magistratul are de infruntat astfel de dificultati materiale si morale.

Voi, cei puternici, nu mai acordati magistratului o protectie care il jigneste. Lasati-l sa pastreze credinta ca va veni si ziua in care se va restitui bunul renume al justitiei.

Unii cred ca justitia nu se confunda cu dreptatea, iar altii cred ca ambele au aceiasi semnificatie. Cei desemnati pentru impartirea dreptatii se pun in slujba celui mai inalt ideal, pentru care s-au sacrificat indivizi si popoare.

Pentru amestecul organelor puterii executive in actul de justitie, vina este a magistraturii care nu reactioneaza.

Acum, cand dupa mari evenimente ne asteptam sa avem o lume mai buna, cu mai mult respect fata de drepturiile celorlalti, asistam la o inraire a paturilor sociale. In timp ce unii muncesc si nu profita, altii fac averi, traiesc luxos si sfideaza pe toti ceilalti.

Atunci cand magistratii se vor considera solidari cu adevaratii avocati in lupta pentru triumful justitiei, in eforturiile pentru inlaturarea politicienilor din distribuirea dreptatii, atunci impostorii vor fi siliti sa paraseasca pozitiile lor.

Domnul magistrat C.A. Romano, presedinte la C. Ap. Bucuresti, a protestat impotriva afirmatiilor iresponsabile despre fapte inexistente proferate in plin Parlament, iar presa a lovit si mai rau: ”ne-am inmuiat pana in lacrimi curate de revolta sufleteasca” contra jignirilor la care este supusa magistratura, ca si contra starii precare a magistratilor. Nu se cuvine ca un magistrat sa polemizeze prin presa. Nu doresc sa opresc pe cei care se preocupa de bunul mers al justitiei. Departe de mine grija de a imprejmui cu zid chinezesc palatele justitiei. Sa nu mai acordati magistraturii o aparare care in loc sa o apere, o jigneste.

De un timp incoace,n econsfintita in Constitutie, se afirma a 4-a putere in stat: puterea presei. Fie binevenita!, dar sa nu abuzeze.

In ce priveste pe magistrati, profesiunea le cere atata demnitate, mandrie, independenta, probitate, nepartiniree si exactitate in indeplinirea misiunii lor, cat si-n raporturiile sociale, cum nu se mai cere niciunei alte prefesiuni. In timp ce au ca unica sursa salariul, ei continua sa-si faca datoria, afirma domnul Pascu A. Dinescu,presedintele Trib. Teleorman.

Domnul avocat C. Xeni este , insa, hotarat sa apere magistratura cu sau fara voia ei, ori de cate ori va fi nevoie. Magistratura nu este a magistratilor, iar justitia nu este creata nici pentru magistrati, nici pentru avocati, ea este a justitiabililor si numai a lor. Magistratura nu se poate plange prea mult de vitregia oamenilor politici. Vor veni, insa, si zile mai senine. Pana atunci grija noastra este sa facem in asa fel incat magistratura sa aiba, numai ea, nemultumiri contra altora, nu si ale altora contra ei. Presa vorbeste despre magistrati influentabili, atmosfera nesanatoasa, s.a.m.d. sub pretextul dorintei sincere de a se purifica de elementele care pagubesc prestigiul si din dorinta de a imbunatatii situatia lor materiala. Presa arunca cea mai jignitoare ofensa adusa justitiei: incorectitudinea.

Evident ca niciun om cinstit nu poate afirma cu certitudine absoluta ca in corpul magistratilor nu s-ar afla si elemente mai prejos de chemarea si misiunea judecatorului. Ceea ce se cere este sa se arate clar numele acestora si faptele lor. Marea masa a magistratilor cinstiti nu rabda ofensa de a sta alaturi de cei banuiti de public de necinste, afirma domnul judecator Alex. Stefanescu de la Trib. Buzau (selectie de texte din Curierul Judiciar pe anul 1924, realizata de I.Turcu).

prof. univ. dr. Ion TURCU
avocat, Baroul Cluj

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro