« Secţiuni « Jurisprudenţă « ÎCCJ « Jurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE

RIL admis. Momentul sesizarii instantei cu cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei
22.11.2011 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete, Recurs în interesul legii | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 821 din 21 noiembrie 2011, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 14 din 17 octombrie 2011 (Decizia 14/2011) privind examinarea recursului in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea interpretarii si aplicarii unitare a dispozitiilor art. 447 alin. 2 din Codul de procedura penala raportat la art. 84 si 864 din Codul penal, cu privire la momentul sesizarii instantei cu cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile.

1. Obiectul recursului in interesul legii

Prin recursul in interesul legii se arata ca in urma verificarii jurisprudentei la nivel national, cu privire la momentul sesizarii instantei cu cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile, a fost relevata o practica neunitara.

2. Optica jurisprudentiala

a) Intr-o prima ipoteza, instantele, sesizate inauntrul termenului de incercare cu cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile:

– au admis cererea daca s-a dovedit reaua-credinta a condamnatului in neexecutarea obligatiilor civile, indiferent daca cererea a fost solutionata dupa implinirea termenului de incercare; s-a retinut, potrivit acestei orientari, ca procurorul sau partea interesata are posibilitatea de a cere oricand, pe parcursul termenului de incercare, revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile;

– au respins cererea, ca neintemeiata, daca nu s-a dovedit reaua-credinta a condamnatului in neexecutarea obligatiilor civile;

– au respins, ca prematur introdusa sau ca neintemeiata, cererea, cu motivarea ca aceasta poate fi formulata numai dupa expirarea termenului de incercare, intrucat pana la acel moment condamnatul are posibilitatea executarii obligatiilor civile;

– au respins cererea ca urmare a constatarii intervenirii reabilitarii de drept a condamnatului pe parcursul judecarii cauzei.

b) Intr-o a doua ipoteza, instantele, sesizate dupa expirarea termenului de incercare cu cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile:

– au respins cererea de revocare, ca tardiva sau neintemeiata, cu motivarea ca, potrivit art. 84 din Codul penal, partea civila are dreptul de a obtine recuperarea debitului stabilit prin hotararea de condamnare si este indreptatita sa solicite revocarea suspendarii executarii numai pe durata termenului de incercare, pana la implinirea acestuia, ulterior acestui moment intervenind reabilitarea de drept a condamnatului, astfel ca nu mai poate opera revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile;

– au admis cererea de revocare, retinand ca o conditie esentiala a promovarii cererii tocmai implinirea termenului de incercare, moment pana la care condamnatul are posibilitatea sa execute obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, partea civila neavand dreptul sa ceara revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei pana la acel moment.

3. Opinia procurorului general al PICCJ

Procurorul general a opinat in sensul ca cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile, trebuie introdusa anterior expirarii termenului de incercare, indiferent daca judecarea cauzei are loc ulterior expirarii acestui termen.

Prin argumentele expuse s-a sustinut ca din interpretarea gramaticala a dispozitiilor art. 84 din Codul penal si art. 447 alin. 2 din Codul de procedura penala rezulta ca cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile, trebuie introdusa anterior expirarii termenului de incercare. S-a mentionat ca ar fi gresita acceptarea opiniei in sensul ca cererea de revocare este prematura in situatia introducerii acesteia in cursul termenului de incercare, deoarece pana la acest moment condamnatul isi poate executa obligatiile civile, aceasta echivaland cu a accepta ca pe durata termenului de incercare ar fi suspendata executarea obligatiilor civile, ceea ce contravine dispozitiilor art. 81 alin. 5 si art. 861 alin. 4 din Codul de procedura penala.

Totodata s-a motivat ca opinia potrivit careia cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile, se poate formula numai dupa expirarea termenului de incercare este in flagranta contradictie cu prevederile art. 86 si art. 866 din Codul penal.

S-a concluzionat in sensul ca implinirea termenului de incercare nu impiedica solutionarea cererii de revocare introduse inauntrul acestui termen, deoarece aceeasi solutie este prevazuta de lege si in situatia revocarii obligatorii a suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare, indiferent daca judecarea noii infractiuni are loc dupa expirarea acestui termen.

In ceea ce priveste problema momentului de la care se poate dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile, in ipoteza introducerii cererii de revocare inauntrul termenului de incercare, s-a argumentat ca cererea de revocare trebuie introdusa la un moment care sa evidentieze intentia condamnatului de a se sustrage de la executarea obligatiilor civile, respectiv sa demonstreze reaua-credinta a acestuia. S-a subliniat, de asemenea, ca cererea de revocare poate fi solutionata chiar si dupa implinirea termenului de incercare, cu consecinta revocarii suspendarii executarii pedepsei, concluzia decurgand din interpretarea dispozitiilor art. 83 alin. 1, art. 86 si art. 84 din Codul penal, legea penala nestabilind un moment pana la care se poate dispune revocarea.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:

“Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 447 alin. 2 din Codul de procedura penala raportat la art. 84 si art.864 din Codul penal stabileste ca:

Sesizarea instantei in vederea revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare, trebuie facuta inainte de expirarea termenului de incercare, indiferent daca judecarea cauzei are loc anterior sau ulterior expirarii acestui termen″

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD